Víkend kontrastů na palubovkách soupeřů prožili naši kadeti.

Nejdříve v sobotu vybojovali vítězství proti velmi silnému Sokolu pražskému, v neděli pak nezvládli roli mírného favorita a podlehli Nymburku.

V sobotu naše družstvo zajíždělo na Sokol pražský, který je tradičně v domácím prostředí v Žitné ulici silný. Od začátku zápasu se hrál velmi kvalitní basketbal, který nenabízel příliš pohlednou podívanou, avšak urputnost, silovost a skvěle propracované obranné systémy mohly několikrát potěšit oko basketbalového "fajnšmekra". Více.......


Naše už tak dost prořídlá podkošová sestava dostala trhlinu, když po 4 minutách musel pro tři fauly střídat Špulák, na palubovku se tak podíval po více než dvou měsíční pauze Michal Kozák. Po úvodní desetiminutovce, kterou ovládli domácí, jsme pomalu začínali přejímat otěže zápasu a v poločase již vedli, i když nejtěsnějším rozdílem 35:36. I po poločasové pauze se hrál vyrovnaný zápas, my jsme měli trochu více štěstí v zakončování než domácí, a tak jsme se dostali do vedení 44:51 po 30 minutách. V poslední čtvrtině gradovalo úsilí Sokola o zvrat v utkání, když se však Pitra trefil z dálky, domácí znervózněli a my jsme si velmi cennou výhru již pohlídali.

Nedělní utkání se hrálo v dřívější hodinu a Nymburk měl i výhodu ve volném sobotním dni. Na našich hráčích však měla být vidět vůle a velká snaha potvrdit sobotní vítězství. Bohužel se tak nestalo. Od začátku jsme tvořili příliš mnoho chyb a nepřesná obrana dodávala domácím na sebevědomí. Nedařilo se především ubránit podkošového Bubeníka (nakonec autora 28 bodů). Nymburk s námi držel krok po 30 minut, i když jsme několikrát ve skóre odskočili k desetibodovému vedení. V závěru zápasu hráči domácích ukázali více vůle a chuti po vítězství, a tak našemu družstvu připravili třetí porážku v soutěži.

Komentář trenéra:
V sobotu se hrál opravdu skvělý basketbal před výbornou a početnou diváckou kulisou. Klobouk dolů před klukama, že tlak, který je v Žitné vždy na hosty vytvářen zvládli a dokázali vyhrát. Nutno však dodat, že jsme byli šťastnějším týmem a pokud by se utkání hrálo znova, mohlo dopadnout obráceně. Sopr není momentálně v dobrém rozpoložení, ale hráčskou kvalitu má obrovskou a v play off bude pro jakýkoliv tým soutěže velkou překážkou.
Neděle byla pro mě určitě největším zklamáním v sezóně, místo abychom potvrdili "velké" sobotní vítězství a upevnění pozice v tabulce, porážkou jsme ho degradovali. V zápase hrála roli únava z předchozího dne, ne však tak velkou, abychom odehráli tak špatné utkání. Od začátku jsme tvořili zbytečné chyby, které domácí trestali. V útoku chyběla disciplína, místo abychom si trpělivě vytvářeli pozice, rozložila se naše hra na individualistické pojetí a často nesmyslné zakončování. Bohužel nikdo z hráčů z lavičky nebyl schopen naší hru oživit, naopak kvalita hry šla ještě více dolů. I přes tento špatný výkon jsme byli stále v mírném vedení. V poslední čtvrtině se však naše hra totálně rozložila, doslova jsme darovali soupeři jednoduché koše a zaslouženě prohráli. Musím ale dodat, že Nymburk má kvalitní družstvo, které posílil o dalšího slovenského hráče. I přes to však zkušennost a kvalita měla být na naší straně.
Porážka v Nymburce ukázala, jak vyrovnaná soutěž je. Aktuálně bychom na Nymburk narazili v play off. Na tým, který nás dokázal doma potrápit (+16, v průběhu 4. čtvrtiny však stav +8) a v neděli porazit, a to mu ještě chyběl důležitý hráč a reprezentant Kolář. Jestli chceme v play off uspět, musíme všichni velmi tvrdě pracovat.