Za celou první polovinu základní části juniorské Extraligy se nám nepodařilo pokořit žádného ze soupeřů, a tak přezimujeme na posledním místě v tabulce.

V posledních dvou zápasech před vánoční přestávkou jsme podlehli na pražské Folimance celku USK 77:52 (29:18,41:32,60:42) a s tím samým soupeřem jsme prohráli na domácí palubovce 56:78 (16:17,26:35,42:52).

Tabulkové postavení a celá situace u družstva juniorů je již kritická, a pokud budem pomýšlet na udržení v nejvyšší juniorské soutěži v Plzni, tak ve druhé části musíme značně zabrat!

Kde vidí hlavní příčiny dané situace trenér Václav Forst a co zamýšlí do druhé poloviny s družstvem podniknout, na to jsme se zeptali právě jeho.


Trenér Forst:

"Nejdříve bych se vyjádřil k posledním dvěma zápasům s USK Praha: Obě utkání byla hodně podobná, soupeř má zcela jinak poskládaný tým, který je velmi silný. Osobně bych řekl, že jsme podali bojovný výkon na hranici našich momentálních schopností. Opět rozhodla především podkošová síla hráčů USK a určitě i herní vyspělost. Soupeř vyhrál ale zcela zaslouženě a já mu gratuluji.

Kde vidím hlavní příčiny dané situace a co zamýšlím dál, je velmi obsáhlá otázka, proto se pokusím vše shrnout alespoň ve stručnosti. Je třeba si uvědomit, že více než polovina hráčů z týmu naskočila do juniorské Extraligy poprvé v životě z ligy kadetů, což je nepopsatelný přechod. Pro tyto borce je soutěž více než těžká, ale na druhou stranu postupně sbírají cenné zkušenosti.

Další velkou ztrátou pro tým byl odchod Honzy Koziny do Nymburka, kde mimochodem podává skvělé výkony a já mu touto cestou přeji, ať se mu daří i nadále. Nicméně Kozinu vystřídal na rozehrávce Adam Hrudka, který se zhostil této výzvy na jedničku a podává slušné a dá se říct i vyrovnané výkony. Máme velice úzký kádr a když připočteme nepříjemná zranění, která se nám hromadí (Štípek, Kozák - zlomené nohy, Lejsek - promarodil velkou část s natrženým svalem, Křižka často zraněný...), tak se pak hraje o to hůře.

Největší naší slabostí je bezesporu hra pod košem, kde propadáme. Když už nás posílil po velice náročném jednání pivot našich kadetů Michal Kozák, tak se zranil...,ale v zápasech, co nastoupil, byl velkou posilou. Bohužel musím ale konstatovat jednu věc, která mě trápí asi nejvíc, a to je týmová práce. Basketbal je kolektivní sport, kde každý na této úrovni musí makat nejen tvrdě na sobě, ale také pro tým, s čímž máme problém...

Do druhé poloviny na tom musíme všichni zapracovat - je to jeden z důležitých úkolů k probuzení mančaftu. Nesmíme hledat chyby všude jinde, ale musíme začít u sebe!!!! Pokud nadále setrvám u týmu, budu se s ním snažit pracovat, co bude v mých silách, a věřím, že výsledky se dostaví a na juniorský extraligový basketbal budeme chodit i v příští sezóně. Závěrem bych chtěl všem popřát klidné a pohodové svátky a vše nejlepší do nového roku 2014."