Naši mladší žáci o uplynulém víkendu zajížděli ke svým prvním mistrovským zápasům v žákovské lize U14 na palubovku Děčína a Chomutova.

K oběma zápasům jsme odjížděli se smíšenými pocity, jelikož v ročníku 99(00) jsme doposud neměli možnost konfrontace s těmito celky. Přesto jsme chtěli do Plzně přivézt dvě vítězství. Bohužel jsme odjeli bez nemocného Morávka, Fleischhanse, Chromýho a Adama. Zejména první dva jmenovaní nám znatelně chyběli.

Sobotní utkání v Děčíně rozhodla již 1.čtvrtina, kterou naši kluci prohráli 30:12. Především Děčínského Josefuse (autora 26 bodů v 1.čtvrtině) se nám nedařilo ubránit. Po zbytek zápasu jsme nepříznivé skóre usilovně dotahovali, dokonce jsme se ve 3.čtvrtině příblížili soupeři na rozdíl pouhých 8 bodů. Ve 4.čtvrtině však razantně ovlivnilo průběh utkání vyfaulování našich klíčových hráčů (Janda, Mach, Jirák) a poté už jsme se nedokázali ,,nadechnout´´ k většímu tlaku. Hra byla bohužel rozhodčími od úvodu řízena velmi necitlivě a pískán byl každý sebemenší kontakt s protihráčem, avšak výkon rozhodčích nebyl v tomto zápase rozhodující. Udělali jsme za celý zápas neskutečně mnoho nevynucených ztrát(kroky, nepřesné přihrávky, přer.dribling, nešťastné zakončení atd...). Zápas tak nakonec skončil 90:72.

Nedělní zápas v Chomutově měl podobný průběh jako sobotní v Děčíně. Opět nám nevyšel vstup do zápasu. Opět jsme se dopustili mnoha zbytečných ztrát a především v postupném útoku jsme se velice trápili. ,,Obstřelovali´´ jsme koš snad z každé nepřipravené pozice bez úspěchu. Nebyli jsme schopni proměnit dvojtakty, ikdyž jsme šli sami naprosto nebráněni na koš. Chvílemi to vypadalo, že snad nechceme vstřelit koš. Hráči řešili útočné situace velmi zbrkle a ještě k tomu jsme navíc návrat do obrany prováděli výklusovým tempem. Někdy jsme chvílemi předváděli i pěkný a účinný basketbal, ale dotáhnout 20 bodové manko se nám bohužel nepodařilo. Zápas tak skončil 83:60.

Pochvalu za celý víkend zaslouží pouze Tomáš Mach, který předvedl v obou zápasech nadprůměrný výkon jak v obranné tak v útočné části. Bohužel ostatní pochválit nemohu. Je potřeba o 100% víc přidat v tréninku, protože pokud máme ambice postoupit do extraligy což znamená umístit se v osmičlenné skupině nejhůře čtvrtí, nemůžeme podávat takové nevyrovnané výkony v průběhu zápasu. Hlavně na obranné polovině budeme muset velmi přidat, jelikož obdržet v obou zápasech k 90 bodům je velmi moc! Chomutov i Děčín byl rozhodně hratelným soupeřem a o vítězství jsme se připravili vlastními chybami. Proto každý musí začít sám od sebe a přidat na tréninku! Trochu mě mrzí s jakým herním stylem na nás vyrukovali obě družstva. Velmi zatažená obrana soupeře a jeho nejvyšších hráčů na palubovce pod košem - prosazovat tuto obranu od obou družstev v kategorii U14 mi přijde jako velmi smutné a nešťastné. Podrobnosti ze zápasů zde a zde