Konečně to přišlo. Série porážek byla zastavena ve třetím kole baráže o Mattoni NBL v souboji se Zlínem. Po dramatickém průběhu jsme soupeře zdolali těsně o čtyři body 78:74. V následujícím kole hrajeme v neděli v Opavě.
Lokomotiva Interconex Plzeň - Proton Zlín 78:74 (21:16, 40:36, 58:55). Kubizňák 16/4, Tóth 13/1, Vrubl 12, Kovanda 9, Pecka 9, Honomichl 7/1, Kozlík 6, Suchý 4, Aušprunk 4 - Pavlík 24/4, Harčár 16/4, Sedlák 14, Petr Nehoda 12, Medek 4/1, Pavel Nehoda 2, Pospíšil 2. Fauly 22:25, trojky 6:9, trestné hody 24/16: 16/7, rozhodčí Lukeš, Hošek, Karásek, 100 diváků.

Úvod obstarali Kovanda s Kozlíkem, ale Pavlík dvěma střelami srovnal ve třetí minutě na 4:4. Kovanda s Kozlíkem následně zvyšovali na 9:4, ale hosté hrající jednoduchý basketbal šli po dalších dvou minutách poprvé do vedení 10:9. Na trojku Kubizňáka následně stejnou mincí odpověděl Medek. Tečku za pětibodovým vedením po první čtvrtině udělala trojka Kubizňáka. Stejný hráč otevřel skóre i ve druhém dějství, ale houževnatý opět nejprve snížil a v 17. minutě dokonce vedl po dvou trojkách Pavlíka 31:29. Další úsek jsme ale vyhráli 10:2 a vedli sedmibodovým rozdílem. Trojka Harčára znamenala ovšem v polovině utkání jen čtyřbodové vedení. Třetí čtvrtinu odstartoval košem Kovanda, ale Zlín dokázal naše mírné vedení smazat a ve 23. minutě vedl 46:45. Ve vyrovnaném průběhu zbytku čtvrtiny jsme si nakonec vypracovali tříbodový náskok. Bitva pokračovala i v rozhodující desetiminutovce. Ve 34. minutě vedli hosté 61:60, ale pak přišla naše série 6:0. Pavlík se Sedlákem snížili na rozdíl tří bodů, ale koncovka vyzněla pro náš tým. Po taktických faulech Zlína proměnili trestné hody Tóth s Vrublem, a i když trojka Harčára závěr zdramatizovala, cennou výhru jsme si již nenechali vzít.
Jaroslav Kotala, trenér Zlína: „Pro nás to byl po utkáních s Opavou a Jindřichovým Hradcem nejméně povedený zápas. O všem rozhodla naše slabá produktivita. Špatně jsme řešili některé situace, měli slabé procento proměňování střelby trestných hodů. Navíc jsme se dost přizpůsobili poměrně nesourodé hry soupeře. Utkání jsme chtěli vyhrát, snad se nám to podaří v následujícím utkání. Doufám, že se dáme fyzicky rychle do pořádku."
Dominik Feštr, trenér Lokomotivy: „ Pro nás to byl nejlepší barážový zápas. Hráči na tom nejsou psychicky nejlépe, trápili jsme se, ale výhru jsme si ubojovali a to se cení. Zlín hrál rozhodně lepší basketbal, než Jindřichův Hradec. Jejich jednoduchá hra nám dělala velké potíže, jsme rád, že jsme zápas zvládli a jsme stále ve hře o udržení soutěže."
Tomáš Kubizňák, nejlepší střelec našeho týmu: „Je to pro nás důležitá výhra. Momentálně nehrajeme v pohodě, na straně druhé Zlín neměl co ztratit a to se plně projevilo. Barážové zápasy nejsou hezké na pohled, vše je o bojovnosti. Na fakt, že se mi střelecky dařilo, se nedívám. Výhra je dílem celého mužstva. Zůstali jsme ve hře o záchranu a to je rozhodující."
Štěpán Vrubl, rozehrávač Lokomotivy: „Byl to spíš boj, než basket. Nám se nedaří v útoku, bojujeme sami se sebou. Během průběhu zápasu jsem mohl soupeři třikrát odskočit, ale příležitost jsme bohužel promarnili. Výhra je ale důležitá a je prakticky jedno s kým jsme jí vybojovali."