Od čtvrtka 23. do neděle 26. listopadu se ve sportovním areálu města Plzně odehrálo druhé kolo skupiny F Evropské mládežnické basketbalové ligy kategorie U17. Tento turnaj navazoval na předchozí kolo z lotyšského města Valmiera, odkud si náš tým přivezl bilanci dvou vítězství a dvou porážek.


Tohoto turnaje se v našem městě zúčastnilo celkem 9 týmů z 8 zemí. Inter Bratislava (SVK), GGS Italy (ITA – mimo soutěž), GBA Academy (CZE – mimo soutěž), KK Viimsi (EST), BBVS (LAT), Taurage BS (LIT), BC Suadiye (TUR), BK Lokomotiva Plzeň (CZE), NABA (IRL). Odehrálo se celkem 18 utkání a řada z nich splňovala ta nejpřísnější kritéria špičkového mládežnického basketbalu. Hrálo se rychle, agresivně, tvrdě a atraktivně, na obou koncích palubovky. Domácí tým Lokomotivy na úvod turnaje prohrál s týmem BBVS poměrem 74:61, dále si poradil s NABA 68:67. Podlehl GGS Italy 54:67 a na závěr turnaje i výborným Traurage 72:62. Domácí tedy s konečnou bilancí ve skupině 3-5 zaujali nepostupovou, byť krásnou 5. příčku ve skupině. Nejlépe ohodnoceným hráčem domácího celku se stal Ondřej Vaník. První 2 týmy skupiny, tedy Inter Bratislava a Taurage BS si vysloužili účast v superfinále, kam má místenku pouze 12 účastníků soutěže. Další celky, jako KK Viimsi, či BBVS si zajistili místo na Challenge cupu.

  Komentář trenéra Martina Davida: Na tomto turnaji EYBLU jsme měli možnost odehrát čtyři utkání. Každé z nich bylo proti soupeři z jiného státu, tudíž i hrající jiným stylem. To bylo pro nás naprosto zásadní a díky tomu hodnotím turnaj jako velmi přínosný jak pro hráče, tak pro nás trenéry.

  Co se týče našich výkonu, určitě kluci neudělali ostudu. Po většinu času čelili větším a fyzičtějším protivníkům, ale i tak se dokázali prosazovat. Celý turnaj nás však velmi trápila úspěšnost zakončení jak z dálky, tak bohužel i bezprostřední blízkosti koše, kterou kdybychom o něco zlepšili, mohli jsme se radovat více než jednou.

   Občas mě však mrzelo nasazení a neochota schytat pár ran a bojovat na krev a hraně svých možností od některých našich hráčů, kterou bych na takovém turnaji před domácím publikem očekával. Přeci hrát mezinárodní turnaj na domácím hřišti je určitým závazkem.

Komentář organizátora turnaje Zdeňka Zemana: Turnaj se po organizační i sportovní stránce povedl a nám nezbývá nic jiného, než poděkovat týmům za jejich účast a přístup k této události. Pochopitelně gratulujeme týmům, které poustoupili a budeme jim držet palce na finálových turnajích soutěže, kde určitě zanechají hmatatelné stopy. Závěrem děkujeme všem partnerům, jako jsou: Plzeňský kraj, město Plzeň, Okula Nýrsko, Basket-Obchod.cz.