Od 7. do 10.10. se účastnili vybraní hráči z našeho klubu (ročníku 2008) společně s vybranými hráči (ročníku 2008) z našich SPS center BK Klatovy a BK Domažlice mezinárodního turnaje v rámci Evropské Juniorské Ligy EYBL v maďarské metropoli v Budapešti.


Složení týmu: Motlík, Zikmund, Hanzlíček, Kozel, Klička, Štuksa, Mráz, Kimia všichni BK Loko Plzeň, Šlof, Melka z BK Klatovy a Vaněk, Pernica z BK Domažlice

Pro všechny kluky byla podobná zkušenost něčím zcela novým. Někteří již zcela určitě absolvovali nějakou turnajovou konfrontaci se zahraničími týmy, ale pravděpodobně nikdy to nebylo v rámci relativně prestižní evropské soutěže, kde se prostě hraje jinak než na přípravném nebo posezónním turnaji.

Postupně jsme sehráli zápasy s týmy ze Španělska, Maďarska, Itálie a opět Maďarska.

I přesto, že jsme všechna utkání prohráli tak musím říci, že účastnit se tohoto turnaje bylo velkou ba co víc, obrovskou zkušeností. Nazval bych to jakýmsi procesem učení na vyšším levelu. 

Kluci se museli potýkat s několika novými faktory jako jsou vlastní emoce, nervozita, možná i strach, naprosto odlišné herní styly všech soupeřů, které v ČR prostě nepotkají. Nové herní mechanizmy, snaha si vyhovět s novým spoluhráčem, menší nebo naopak větší herní vytížení a v mnoha případech jiná role v týmu a na hřišti, než jsou zvyklí. To vše tvoří jakýsi MIX, který je pro ty kluky, jejich kluby a celý náš kraj obrovským přínosem do budoucna.

V dalším turnaji Evropské Ligy EYBL, který se bude hrát na naší domácí palubovce v Plzni v termínu od 3. do 6.2.2022, budeme zcela určitě mnohem silnější týmem po všech směrech.

Komentář trenéra, M.Kozla: turnaj byl pro kluky neskutečnou porcí nových věcí. Méně informovaný nebo snad kritický člověk může říci, dostali tam na frak, ale pak onen člověk nevidí tu budoucnost a je krátkozraký. Kluci se prakticky poprvé setkali na hřišti s tolika novými věcmi, agresivní zdvojování s prvky zónového presu, těžkotonážní velcí hráči, kteří prakticky nevystrkovali nos z vymezeného území, akcelerovaní fyzičtí jedinci, kterých v každém týmu bylo několik, pick and roll atd atd. Mnohdy se potkávali s prvky, které u nás v ČR vidíme až v kategorii U15 nebo dokonce až v kategorii U17. Pro nás trenéry je to jen další návod, jak kluky zlepšit a neomezovat se jen a jen na český rybníček. Pokud kluci mají potřebné skills a uvědomění tak proč je neposouvat nad rámec jejich věku a kategorie, jako to tedy dělají v té „Evropě“. Turnaj byl tedy velkým ponaučením i pro nás trenéry a kéž by takových bylo mnohem více“.