Momentálně se stále nacházíme v nouzovém stavu a pokračování sezony je zatím v nedohlednu. Ale na svoje fanoušky myslíme pořád, a proto Vám přinášíme další z „rozhovorů v době koronakrize“. Tentokrát jsme pro Vás zpovídali domažlického odchovance pivota Martina Macha.

 


Martine, kromě Plzně hájíš i druhým rokem barvy válečníků z Děčína v nejvyšší soutěži Kooperativa NBL. Jak by si srovnal tyto dvě soutěže?

 

I když se první liga zvedá, pořád je KNBL mnohem rychlejší. To je jeden z největších rozdílů. Dalším jsou pak detaily. Na rozdíl od první ligy je opravdu rozhodující každý centimetr. Návštěvnost fanoušků na zápasech je také několikanásobně vyšší. To jsou asi hlavní tři rozdíly kterých si nejvíce všímám.

 

Jak vidíš svoji roli v Děčíně a jak potom získané extraligové zkušenosti jdou přenést na hřiště v dresu Lokomotivy?

 

Po loňské sezóně kdy jsem hodně pracoval na individuálních herních činnostech a spacingu. V současné situaci v Děčíně nemáme v týmu jediného cizince, dostávám více prostoru na palubovce, a mám tak šanci nabrat více cenných zkušenosti. V Plzni je mým úkolem být silný na doskoku, dobře bránit, a už se ode mne očekávají i správná rozhodnutí v útoku jako kdy vystřelit a kdy přihrát. Já doufám že všechny úkoly budu plnit abych co nejvíc pomohl týmu a dali jsme tak jako celek zapomenout na nepovedenou loňskou sezonu.

 

Lokomotiva je před pauzou na děleném prvním místě s Chomutovem. Děčín je v neúplné tabulce na devátém místě, jaký je tvůj názor na vstup do sezony?

 

Těžko hodnotit. V Děčíně jsme začali sezonu o týden dřív. Finále Alpe Adria cupu jsme brali už jako normální zápas a hodně jsme na něj trénovali. Bohužel nám titul proklouzl mezi prsty a my jsme se z této hořké porážky nedokázali oklepat dost rychle. Takže první kolo v Prostějově nedopadlo podle našich představ. 2 kolo v Hradci jsme v již okleštěné sestavě dokázali urvat ale pak to přišlo. Karanténa, vypadli jsme z tréninkového procesu a dostat se do něj zpět je pak je opravdu těžké. Po 3 týdnech jsme nastoupili bez jediného zápasu po pauze proti USK které jich už mělo za sebou 7. Takže postavení v tabulce mi zatím vůbec nepřijde jako něco z čeho by se daly dělat závěry. V Plzni se nám povedl skvělý start a my teď musíme udělat všechno pro to abychom na prvním místě zůstali po celou sezonu.

 

V letošní sezoně jsme tě ještě neviděli nastoupit za Lokomotivu. Sleduješ její zápasy a jsi v kontaktu s některými hráči?

 

Pro hráče není asi nic horšího než jen sedět a koukat na zápas ve kterém měl hrát. Samozřejmě že jsem koukal na oba zápasy a udělali mi obrovskou radost. V momentě co Zemič (Jan Zeman pozn. Autora) v zápase s Vyšehradem předvedl smeč s faulem, tak jsem se tak jsem se radoval až jsem si rozlil pití (smích).

 

Současná vynucená pauza s restrikcemi vedla i k zavření hal. Jak se teď připravuješ a co v tomto volnu děláš?

 

Do dneška jsme měli jak říkají hokejisti "suchou" přípravu. S nynějšími vládními opatřeními hledáme cestu jak dále trénovat, ale přitom je dodržovali. Byl jsem i na jednom tréninku v Plzni a Honza Král jako kondičák odvádí skvělou práci!

 

Máš nějaký tip pro mladé sportovce jak se v této pauze udržet v kondici?

 

Využijte každou možnost k tomu aby jste něco udělali pro svoje tělo. Za pár let se Vám to vrátí. Bohužel teď začíná být venku zima, ale věřím, že sportovce to neodradí. Ať už si budete chodit zaběhat, vyjet na kole nebo si jít zastřílet, pokud máte možnost. Ale i doma se dá dělat spousta věcí a trenéři jistě předali různé plány a rady jak se udržovat i v domácích podmínkách.

 

Kromě basketbalu jsi i student, kdy studuješ vysokou školu. Jak je složité odvádět práci na hřišti a zároveň zvládat školu?

 

Studuju po tréninku. Většina předmětů se nám s ním nekreje, takže to stíhám. Kdyby se však ve škole něco krylo s tréninkem tak nám v Děčíně vyjdou vstříc a nějak se to vyřeší. Jsem si vědom, že škola je také velmi důležitá, a proto si přístupu klubu velmi vážím.

 

Děkujeme ti Martine za rozhovor a přejeme mnoho úspěchů ve tvé kariéře i osobním životě.