Obrovskou radost dělá všem fanouškům českého basketbalu naše mužská reprezentace a my doufáme ve zviditelnění tohoto krásného sportu v ČR. O popularizaci u nás ve městě se snažíme i díky Evropskému projektu EYBL, kam jsme se letos přihlásili jako třetí zástupce České republiky. Evropská juniorská basketbalová liga je hraná systémem dvou turnajů s možností postupu do vyřazovacích částí. Naše družstvo bylo rozlosované do skupiny B, kde se postupně utká se soupeři jako například, slovenský velkoklub Inter Bratislava, rumunský mistr Cluj, italská akademie Oxygen basketbal a další…


Kostra našeho týmu je složena z hráčů Lokomotivy (Šindler, Thurnwald, Michal, Koutník, Verdan). Dalších sedm jmen bylo doplněno z klubů Jiskra Domažlice (Paidar, Macht, Záhoř), BK Klatovy (Toman), Sojky Pelhřimov (Řezníček, Straka), Franěk (BA Grizzlies). Rádi bychom poděkovali trenérům a představitelům klubů za uvolnění hráčů v přípravném období a doufáme, že cenné zkušenosti prodají v následující sezóně.
 
První turnaj základní skupiny se odehrál ve dnech 5.- 8. září 2019v BT arena Cluj, která pojme až 10 tisíc diváků. Při příchodu do haly byla na našich hráčích vidět nervozita, přece jen je rozdíl hrát ve školní tělocvičně a pak v aréně, kde hrají zápasy týmy jako například Fenerbahce Istanbul. První soupeř nás čekal srbský KK Beko, nepříjemný soupeř hned na začátek. Nakonec se ale projevily mnohem větší herní zkušenosti a celkově vyšší skillslevel našich hráčů. Konečná výhra 81:38 a prostor pro všechny hráče na lavičce nás nasměrovala k naší první historické výhře v Evropských soutěžích.
 
V druhém zápase dne nás čekal rumunský mistr v kategorii U13 BT Cluj-Napoca. Naši soupeři chodili zpevnění do každého zakončení, brali volné střely skoro s 60% úspěšností a využívali každou naši ztrátu. Po první čtvrtině jsme zaslouženě prohrávali o 20 a my si poprvé uvědomili, na jakou úroveň jsou někteří hráči schopni se dostat již ve 13 letech.Hlavně agresivní presing nám dělal v prvním poločase problémy a my nabrali ztrátu 30 bodů. Ve druhém poločase jsme již dokázali držet tempo a udrželi jsme remízový stav čtvrtin. Tento zápas nám ale obrovsky pomohl, a to především z psychického hlediska, kluci si uvědomili, že je potřeba tvrdě trénovat a k dalšímu zápasu nastoupili plně koncertováni a připraveni poslouchat pokyny trenéra.
 
Maďarský soupeř SoproniTigrisek od prvních vteřin ztrácel ve všech herních aspektech hry a my si pohodlně dokráčeli k vítězství 127:29. I když se tento výsledek jeví obrovským rozdílem, spíše to bylo přístupem hráčů, kteří chtěli využít každou minutu na hřišti a získat co nejvíces ebevědomí před nedělním soupeřem. A tím byl nám dobře známý Sokol Pražský.
 
Se soupeřem z Prahy jsme na turnaj cestovali společným autobusem a atmosféra byla opravdu super. Soupeř vstupoval do zápasu s bilancí 3:0, a proto se předpokládal tvrdý boj do poslední minuty. To se naštěstí nevyplnilo a naši hráči dominovali již od půlky první čtvrtiny. Byli jsme mnohem silnější na míči a díky dobrým posunům balonu jsme dokázali proměňovat jednoduché lay-upy. Hlavně dvojice Šindler s Machtem táhla naše družstvo celý turnaj a v posledním zápase tomu nebylo jinak. Konečná výhra 82:54 byla zasloužená.
Tento turnaj se nad očekávání povedl a my do Maďarska pojedeme ze třetího místa připraveni se porvat o postup. Rádi bychom také poděkovali slečně Dominice Halamové, díky které máme celou tuto akci zdokumentovanou (viz. Galerie) a všem našim sponzorům, díky kterým se to mohlo uskutečnit.Dále je samozřejmě potřeba poděkovat řidičům z Inexu, kteří nám celou dobu vycházeli vstříc, a hlavně díky nim se dala přežít ta 17hodinová cesta.
Všechny statistiky a výsledky můžete dohledat v odkazu:
 
Komentář trenéra J. Lejska
„Po příjezdu do Rumunska jsem hned pochopil, z jakého důvodu jsme tak stáli o účast v EYBLu. Při příchodu do BT Arény pro deset tisíc diváků jsem v některých očích viděl respekt, ale také chuť reprezentovat český basketbal na mezinárodní scéně. Musím říct, že hlavně zápas s rumunskou Kluží nám ukázal směr výchovy mladých talentů, především v agresivitě a herní vyspělosti. Nedá se říci, že bychom nějak zaostávali v technických aspektech hry, ale spíše v rychlosti rozhodování a čtení daných situací. I pro mě je to poučení do budoucna a potvrzení našeho trenérského stylu read and react.“