Ve dnech 13. - 15. 4. 2017 a 14. - 16. 4. 2017 proběhl v Klatovech mezinárodní turnaj Easter Cup. Na turnaj s kategoriemi U14 a U11 vyrazil Tomáš Mach, který svým pohledem zhodnotí turnaj za obě kategorie.
 
„Tohoto turnaje jsem se účastnil poprvé, proto jsem byl velmi zvědav, jak Klatovy zvládají tento velký turnaj, když vím, jak náročné přípravy bývají na náš vánoční turnaj." začal Tomáš Mach.  

Den první:

Do Klatov U14ctky vyrazili ve čtvrtek ráno vlakem s triem trenérů Lejsek, Doljak, Mach společně se 14 hráči. Úvodní zápas odehráli se známým soupeřem Sokolem pražským. Tento celek na rozdíl od nás postoupil do extraligy U14 a vládl skupině, z níž postoupil na MČR. Kluci do zápasu a celého turnaje vstoupili na výbornou. Celý první poločas jsme dokázali se soupeřem držet krok a jen kvůli pár hloupým chybám poločas skončil s vedením o 7 bodů pro soupeře. Bohužel jsme do druhého poločasu vstoupili přesně opačně. Neproměnili jsme dva jednoduché šoupáky, tři dostali a bylo po skvělém výkonu. Soupeř nás pak začal více přehrávat a náskok se zvyšoval. I tak hlavní trenér Lejsek hráče pochválil, jelikož byl vidět velký pokrok od posledního zápasu s tímto soupeřem.

Druhý zápas plzeňští žáci odehráli s týmem Újpest-MT (Megyeri Tigers) z Maďarska. A byl to zápas opačného rázu. Soupeř nehrál moc pohledný basket a celý tým stál na dvou hráčích. Naši kluci měli chuť a velké úsilí cizince porazit, ale ze zbrklosti vznikali jen hloupé a zbytečné chyby, jako nepřesné přihrávky. To nás trápilo celý první poločas, až v druhé polovině zápasu se naše hlavy zklidnily. Začalo se nám dařit v obraně a poté i v útoku. Díky tomu se náš náskok navyšoval. Poté, co soupeř přišel o jednoho ze svých tahounů, který se vyfauloval, byl zápas v našich rukou. A my si připsali první výhru.

„Hráči vstoupili do turnaje dobře. Po zápasech jsme se přesunuli s týmem U14 vlakem na Hojsovu Stráž, kde spali a mohli tak zavzpomínat na kondiční soustředění, které jsme tu měli v srpnu, a kde naše tvrdá práce začala." dodal Lejsek.

Den druhý:

Poslední zápas ve skupině kategorie U14 se odehrál na ZŠ Masarykově s dalším celkem ze zahraničí Dresden Titans (Němci). Utkání jsme sice vyhráli 33 : 53, ale rozdíl mohl být mnohem větší a zápas pohlednější. Trenér Lejsek k zápasu řekl: „Kluci zápas podcenili, a tak to také vypadalo. Dalším negativem zápasu byl velký počet nedaných dvojtaktů."

Tímto dnem začal i turnaj pro U11, kterých bylo pouze 10. U tohoto celku byl pouze trenér Tomáš Mach sám, protože kolega Forst byl se svým týmem U15. „Pro tým to měla být příprava na NF v Pardubicích, které kluky čeká příští týden. Bohužel nemoc si člověk nevybírá, a proto hráči Lukeš J., Koutník a Lodl nejeli a Franěk se Šindlerem po domluvě mezi trenéry hráli za U12, kteří taky moc hráčů neměli." zmínil Tomáš Mach. V úvodu turnaje nás čekal sezónní „rival" Basketbal Jiskra Domažlice. Věděli jsme, že to bude náročný zápas. A opět to bylo drama od první do poslední vteřiny zápasu. Vyrovnanost, emoce, skvělá atmosféra, bojovnost a slzy, to vše bylo k vidění. Celý zápas oba týmy bojovaly, jako by opět hrály kvalifikaci o NF. „Kluci odehráli úžasné utkání, za které jsem jim po zápase poděkoval, tentokrát měli štěstí Domažlice a zaslouženě vyhráli. I tak jsem byl s výkonem kluků nadmíru spokojen a měl jsem dobrý pocit, jako bychom vyhráli." prozradil Mach

V pořadí čtvrtý zápas čekal U14ctky proti Niners Chemnitz. Což byl čtvrtfinálový zápas, který se hrál na hlavní hale BK Klatovy. Na zápas dorazili své starší spoluhráče podpořit U10, kteří se turnaje také zúčastnili. „Zápas podobný předešlému zápasu U11, ale s několikanásobnými emocemi." podotkl Mach. Hráči od začátku zápasu hráli svojí hru, kterou trénují, a to jim přinášelo ovoce. V hale byla úžasná atmosféra, sešli se fanoušci Plzně i Chemnitzu, proto si vyrovnaný zápas všichni užívali. Jen rozhodčí nenastavili v úvodu zápasu ideální laťku, což se nelíbilo trenéru Lejskovi, který bojoval za tým, aby se laťka vyrovnala a vysloužil si tak technickou. Bohužel za vyrovnaného stavu rozhodčí stále nenacházeli stejný metr a trenér Lejsek dostal druhou technickou, při čemž musel opustit halu. Zápas pro tým ale nekončil, celá hala začala podporovat plzeňský tým ještě více, a ten díky úspěšné střele Michala Kastla šest vteřin před koncem zápasu vyhrál o bod. „Celý tým po celou dobu zápasem žil. Hráči i my, trenéři, jsme vše prožívali naplno, každý koš a faul. A to je důvod, proč všichni basket milujeme a děláme." shodlo se trio trenérů a všichni hráči.

Následoval druhý zápas U11 proti USC Leipzig na hale Kasárny. „Zápasy v těchto halách se těžko hodnotí, jelikož podmínky haly nebyly ideální. Out byl 30cm od zdi a hřiště tak mále, že se hráči neměli možnost pořádně rozběhnout, natož si přihrát. Soupeř prostředí využil a obranu zatáhl. Myslím si, že vítezství nás stálo prostředí, ale soupeř měl to samé." řekl Mach k zápasu. I když kluci první den nezískali žádné vítězství, za odehrané zápasy se nemuseli vůbec stydět.

Semifinálový zápas si U14ctky rozdali proti domácím Klatovům, nám také známému soupeři. Bohužel nás čtvrtfinálový zápas stál hodně sil a energie. Kluci ještě ke všemu do zápasu vstoupili s respektem k soupeři. Klatovy těžily z velmi rychlého protiútoku, který jsme nedokázali brzdit. Proto Klatovy zaslouženě postoupily do finále. A my jeli opět přespat na Hojsovku, kde jsme nabírali sílu na boj o třetí místo.

Den třetí:

Pro naše žáky U14 zároveň poslední den a den boje o třetí místo. Zápas začal pro naše kluky špatně, nejprve se při rozcvičení zranil kapitán týmu, který si natáhl lýtko a nebyl schopen rychlejšího pohybu. Hned v druhé minutě zápasu přišla pro tým asi největší rána. Když se zranil jeden z tahounů týmu Jakub Winter, který si ošklivě zlomil ruku, a musela ho odvést záchranná služba. Kluci tuhle situaci nesli psychicky špatně a myšlenkami byli spíše s Kubou než na hřišti. Proto zápas nedokázali dovést do vítězného konce. I tak čtvrté místo na turnaji celý tým bere, jako velký úspěch, který nikdo nečekal. Cele tým se, ale zajímal o spoluhráčův zdravotní stav a proto poslal do nemocnice Kubovi dárek, tričko s podpisy spoluhráčů, trenérů a slovy „Jeden tým, jedno srdce." Tomáš Mach Kubu v nemocnici navštívil a ten mu řekl: „Všem bych moc rád poděkoval za podporu a hlavně celému mému týmu, který mi poslal dárek, který mě velice potěšil. Doktoři mi vážnější zlomeninu srovnali a vypadá to, že se to bude hojit bez komplikací a brzy se vrátím na hřiště."

U11ctky bohužel pokračovali v sérii proher, ale s dobrou předváděnou hrou. Zápas hráli opět na hale Kasárny s týmem BK Opava. Zápas to nebyl špatný, ale tentokrát byl soupeř výrazně lepší. Zvládal se přizpůsobit prostředí lépe než my a trestat naše chyby. S tímto celkem jsme již hráli na vánočním turnaji a už tenkrát se prezentoval rychlou hrou. I tentokrát ji potvrdil a porazil nás.

Poslední zápas ve skupině U11ctek nás čekal proti SKB Rokycanům. Byl to další vyrovnaný zápas, který se odehrál na hale obchodní akademie. Kluci opět ukázali svojí bojovnost a týmovou hru. Zápas jsme dovedli do vítězného konce, díky obraně, jelikož jsme dokázali ubránit tahouny soupeře. A i když pár střel proměnil, na vítězství to nestačilo. A tak jsme si připsali první výhru na turnaji.

Poslední zápas tohoto dne nejmladších minižáků se odehrál opět na hale Kasárny s našimi U10tkami. Chtěli jsme ukázat mladším spoluhráčům z klubu, že k nim chováme respekt a nejde nám o to, hrát na co nejvyšší skoré. Domluvili jsme se, že ve stísněných podmínkách budeme hrát 4 na 4. I rozhodčí nám vyšli vstříc, což bylo přínosem pro obě družstva. „Jsem rád, že starší ukázali vyspělost a nechali jednak mladší hrát a za druhé se jim snažili být vzory. Zápas se nesl v klubovém přátelském duchu a to se všem líbilo." s radostí řekl Mach

Den čtvrtý:

I U11ctky se „dočkali" posledního zápasu. Ten jsme sehráli s domácími Klatovy na ZŠ Masarykovo. „Myslím si, že to byl nejlepší zápas, co jsme odehráli během celého turnaje." prozradil Ondra Jílek. Hráči zakončili turnaj na výbornou, jedinou kaňkou na zápase, byl soupeřův trenér, který se nechal zbytečně vyloučit. Trenér Mach hráčům poděkoval za celý turnaj, jelikož po celý turnaj reprezentovali klub na výbornou.

Slova Tomáše Macha na závěr: „Tento turnaj mi opět ukázal, že stojí za to s kluky trávit čas, ať U11 či U14. S oběma týmy jsem během turnaje poznal a prožil slzy radosti i smutku. Chtěl bych tímto poděkovat oběma hlavním trenérům Forstovi a Lejskovi, kteří mi dávají velké příležitosti a důvěru. Čehož si velmi cením a moc jim za to děkuji. Dále bych chtěl poděkovat mým rodičům, kteří mi dávají velkou volnost a podporu, díky které mohu dělat, co mě baví. Rodičům hráčů, kteří pomohli s dopravou a samotným hráčům, kteří mě neustále dobíjejí energií a silou. VŠEM MOC DĚKUJI!!"