Tento rok se festival kategorie U13 konal v Olomouci, kde se zúčastnilo osm družstev z ČR.

Pro nás tento festival znamenal i boj o ligu pro příští rok a vzhledem k tomu, že se chceme řadit mezi nejlepší kluby v ČR tak cíl byl jasný, vyhrát co nejvíce zápasů a postoupit do LIGY pro sezonu 2014/2015.


V pátek jsme do prvního utkání nastoupili proti domácímu soupeři, tedy proti Olomouci. První čtvrtina skončila naší prohrou pěti bodů a výsledkem jen 3:8. Největší zlom přišel ve druhé čtvrtině. Nezvyk hrát na velkém hřišti, nepřesná střelba a několik ztrát míče dalo soupeři možnost odskočit o dvacet bodů. Toto vedení si domácí udrželi až konce utkání.

Druhý den na podstatně menším hřišti nás čekaly tři zápasy.

První z nich jsme sehráli s Brnem, kde se nám nevydařila první čtvrtina. S třemi body za čtvrtinu, nemůžeme vyhrávat. Vzniklý rozdíl (3:17) si tým Brna pohlídal až do konce.

Další zápas byl proti Gymnáziu Hladnov, soupeř nám už známý z minulého roku, kdy jsme smolně v závěru prohráli o jeden koš. První polovinu zápasu jsme vyhráli o tři body, ale ve třetí čtvrtině se soupeř přiblížil na jeden bod. Do závěrečné části jsme nastoupili aktivněji a vítězství jsme už udrželi. Velmi nám v tomto zápase pomohla proměněná trestné hody. Z jedenácti střel jsme proměnili deset.

Sobotní den ještě neskončil a čekala nás Sparta Praha. Podkošoví hráči Sparty byli vyšší, a proto v utkání bylo důležité být důsledný na doskoku. Doskakující hráče se nám podařilo udržet, ale v obraně nám vázla komunikace a dostávali jsme jednoduché koše z clonění. Nakonec jsme dokázali zabojovat a týmovým výkonem vyhrát o jeden bod.

V neděli nás čekal poslední zápas s těžkým soupeřem z Prahy. Jižní supi nás porazili v první čtvrtině, kdy jsme prohráli o třicet bodů. Opět se potvrdilo, že se těžko koncentrujeme od začátku zápasu a nejsme zvyklí na těsnou obranu.

Festival v Olomouci nám zajistil ligu pro příští rok a ukázal, že se máme neustále co dohánět.