S jakými pocity jste vydali Vaše rozhodnutí ?

Pocity jsou smíšené, protože na jednu stranu chcete zůstat mezi naší basketbalovou elitou, ale na druhou stranu člověk musí myslet na existenci celého klubu. Problém Plzně je v koncentraci hodně sportů na špičkové úrovni. Basketbal, jako třetí nejpopulárnější sport u nás, má obrovskou konkurenci ve fotbalu a hokeji. Když k tomu přidáte házenou s velkou tradicí máte o zásadní ekonomické problémy postaráno. Logicky se basketbal hraje spíše na menších městech , kde má výsadní postavení a je to pro sportovní fanoušky sport č. 1 . I my jsme hledali možnou alternativu podělit se o organizaci Mattoni NBL s jiným západočeským městem, ale neuspěli jsme. Po dvou letech v nejvyšší soutěži víme, že potřebujeme na boje o play-off minimálně 5 mil. korun. Bohužel zatím nemáme.


Co bude v příští sezóně v Plzni s basketbalem ?

Pojede na plné obrátky, jen mu bude chybět ta pomyslná třešnička na dortu. Někdo vkládá peníze pouze do nejvyšší mužské soutěže a některé kluby úspěšně budují kompletní mládežnickou strukturu . A to je náš případ. Prakticky 10 let jsme budovali náš klub a dnes jsme s výjimkou kategorie U17 ve všech nejvyšších soutěžích ČR. Jsme držiteli SCM, SpS „A" a máme obrovský potenciál v minižákovských kategoriích včetně přípravek basketbalu na celém území Plzně a blízkém okolí. I přes neúčast v nadcházejícím ročníku Mattoni NBL si dovolím tvrdit, že patříme mezi nejlepší basketbalové kluby u nás.

 

Věříte v návrat do Mattoni NBL ?

Podle mne , i když to někteří basketbaloví odborníci nechtějí slyšet, půjde úroveň basketbalu dolů. Já jsem už v loňském roce v časopise BASKET řekl, že basketbal klesne na úroveň házené a volejbalu a to znamená do poloamatérských podmínek. Hráči půjdou nejdříve do práce , do školy a pak teprve za zábavou. Pouze několik klubů bude fungovat na profesionální úrovni. Pokud si v Plzni udržíme podmínky jaké doposud máme, věřím , že šance na návrat do nejvyšší soutěže je veliká.

 

Jaký je Váš pohled na účinkování slovenských klubů v naší soutěži ?

Účast slovenských klubů je poněkud zvláštní. I my jsme jejich účast zpočátku vítali jako oživení soutěže a možnost nabídnout našim fanouškům konfrontaci se slovenským basketbalem. Bohužel výkony těchto celků měli velké výkyvy v návaznosti na kolize termínů a motivaci ve slovenské lize. Dalším důležitým faktorem byla jejich možnost v Mattoni NBL pouze v postupu, nikoliv hrozba sestupu. Ve vztahu ke sponzorům klubu je to problematické téma.

 

Udržíte kádr družstva i pro 1.ligu ?

Myslím, že složení našeho družstva se příliš nezmění. Odchody L. Tótha a Š. Vrubla z rodinných důvodů zpět na Moravu jsme očekávali. Návrat M. Kozlíka na Slovensko jsme věděli již v průběhu sezóny. Ostatní osa družstva by měla zůstat a bude doplněna extraligovými hráči U19 K. Aušprunkem, M. Froňkem a Š. Luňákem . Na hostování do BK Chomutov budou zapůjčeni reprezentanti U20 L. Pecka a V. Honomichl , kteří budou hrát zároveň za nás. V jednání je ještě příchod jednoho hráče, který má bohaté zkušenosti s plzeňským basketbalem. Myslím, že zúžením 1.ligy na 12 družstev bude mít soutěž vysokou úroveň a bude se hrát dobrý český basketbal. Otázkou bude, jestli bude mít někdo zájem o postup do Mattoni NBL.

 

Je konec trenérské mise Dominika Feštra v Plzni definitivní ?

Nic není definitivní, ale Dominik se z pracovních důvodů vrací domů a jeho rodina stěhuje do Prahy. Byly to úžasné dva roky spolupráce a myslím, že oběma našim stranám to hodně otevřelo pohled na naši nejvyšší soutěž. Po celou dobu jsme se pohybovali v podmínkách, které si těžko někdo dovede představit.

 

Jaký je Váš pohled na plánovanou česko-slovenskou ligu ?

Pokud se nenajde velice silný generální partner této soutěže, který by byl schopen finančně zajistit náročnost cestování a dalších nákladů , pak bychom se měli jednoznačně vrátit na model české ligy. Je třeba si také uvědomit, že 1. národní liga je pro sponzory nezajímavá a plánovaný pád dalších českých klubů do této soutěže může ohrozit činnost řady basketbalových klubů, které se právě velice dobře věnují výchově basketbalové mládeže.

 

Pro letošní ročník je plánována velká baráž - 3 družstva Mattoni NBL a 2 družstva 1.ligy - to vše o 2 místa zpět, co lze od toho očekávat?

My jsme si prošli boji play-out a hned následnou baráží. Po 46 zápasech a v našem případě řadě zranění klíčových hráčů měly celky z 1. ligy relativně lepší výchozí pozici na úspěch. Je to otázka, které celky příští rok do baráže spadnou, jak je vyčerpá 7 měsíční boj o play-off a o co se vlastně bude hrát. Rozhodně by to měli hrát pouze kluby, které jsou připraveny po všech stránkách na účast ve vyšší soutěži.

 

Jak zhodnotíte Vaše dosavadní dvouleté účinkování v Mattoni NBL ?

Byla to historicky vůbec první účast plzeňského basketbalu v nejvyšší soutěži ČR. Přinesla nám řadu zkušeností, vítězství, ale i zklamání . Velkým pozitivem je, že jsme dali šanci našim hráčům, odchovancům západočeského basketbalu. Bylo nám ctí být 2 sezóny důstojnou součástí Mattoni NBL a věřím, že nejvyšší soutěž ČR si v Plzni ještě v budoucnu zahrajeme.