Uplynulý víkend odstartovala extraliga mladších žáků U14. V něm jsme zajížděli na palubovku Písku a pražského USK.


Sobotní zápas s úřadujícím mistrem ČR v této kategorii rozhodla již první čtvrtina, kde jsme propadli zejména na obranné polovině a Sršni si tak v klidu vytvořili 18-ti bodový náskok. Další dvě čtvrtiny patřily našim borcům, kteří si i díky změně obrany dokázali vytvořit tlak na útočné polovině a donutili domácí k několika ztrátám, které oproti jiným zápasům navíc dokázali trestat. Do poslední čtvrtiny jsme šli s dvanáctibodovým deficitem. V té se nepodařilo i díky zlepšené hře Písku navázat na předchozí dvě, a proto Lokomotiva odjížděla s porážkou o téměř dvacet bodů.

Nedělní zápas byl přímým soubojem o šesté místo, zajišťující přímou účast v příští sezóně ligy U15. Od samého začátku byl k vidění vyrovnaný zápas, jak koneckonců nasvědčovaly i dosavadní výsledky obou soupeřů. První polovinu zápasu ovlivnila naše nedůsledná obrana a nepřesné zakončování jak ze střední vzdálenosti, tak i v bezprostřední blízkosti koše. Proto jsme bodově neodskočili svému soupeři a do šaten jsme odcházeli naopak s jednobodovým mankem. Nad hladinou nás v této fázi utkání držel především Petr Šťáhlavský, který se jako jediný nebál zpotit a vytvářel si snadné střelecké příležitosti při rychlých protiútocích. Do druhé půle jsme nastoupili soustředěněji, začali plnit taktické pokyny trenéra a po zlepšené obranné činnosti jsme si vypracovali až sedmnáctibodový náskok. V poslední čtvrtině však začali hráči příliš brzy taktizovat. Nepomohl ani rychlý oddechový čas a soupeř tak stáhl náskok na rozdíl pouhých dvou bodů. Po dalším oddechovém čase však přišla akce Císaře, taktické fauly a proměněné trestné hody Blažka a Kozáka, načež jsme se mohli radovat z důležitého vítězství.

Kladem zápasu byl výkon rokycanských kluků a individuální hra Matyáše Císaře, záporem pak již tradičně mdlá obrana a tentokrát i špatná týmová hra. Nicméně je třeba brát v potaz, že jak Karel, tak Michal Kozák nastupovali k zápasu nachlazeni bez tréninku, což také částečně ovlivnilo výkon celého družstva. Statistiky zápasů najdete zde a zde