Naši kluci U12 se o Velikonocích zúčastnili Easter cupu v Klatovech. Turnaje se celkem zúčastnilo 76 týmů z 6 zemí. V kategorii U12 bylo týmů 11.

Do turnaje z řad lokomotivy nastoupili: Hovorka Šimon Duník Přemysl, Kučera Patrik, Tůma Martin, Cvrk René. Suchan Vojtěch, Blacký Jonáš, Kunc Šimon, Ježek Antonín, Sýkora Tadeáš, Bárta Filip, Kunc Richard, Liška Matyáš Gulica Vladimír, Gantulga Max


Skupina B: BK lokomotiva Plzeň x Science City Jena 32:20

První zápas byl pro nás možná tím nejtěžším a to proto, že jsme se báli, jak se kluci vypořádají s cestou vlakem a krátkým časem na rozcvičení. Kladli jsme jim na srdce, že nejdůležitější bude energie. A to se také potvrdilo, kluci vletěli do zápasu jako uragán a v poločase jsme již vedli o 15 bodů. Soupeř byl velmi dobře technicky i fyzicky vybaven. Nás na druhou stranu zdobila rychlost, bojovnost a týmová hra. Pár minut před koncem soupeř dokázal snížit na rozdíl 6 bodů, naši kluci však opět přidali a dotáhli zápas do vítězného konce. První vítězství bylo na světě.

 

Skupina B: BK lokomotiva Plzeň x BK Medvědi Tábor 35:19

Druhý zápas v prvním hracím dnu byl pro nás s velmi dobře známým soupeřem. Medvědy jsme potkali již minulý týden na nadregionálním turnaji. Proto jsme do zápasu vstoupili sebevědomě a první čtvrtinu vyhráli o 18 bodů. Bohužel naše druhá pětka se nechala uspokojit a myslela si, že zápas vyhrají zadarmo. Soupeř více bojoval a my začali mít obrovský problém. Druhou čtvrtinu jsme prohráli. Bohužel se toto promítlo do celého zbytku zápasu. I když jsme zápas dotáhli do vítězného konce, byl to náš bezkonkurenčně nejhorší výkon vůbec. Následovala velmi důrazná a nepříjemná promluva, že tímto stylem se rozhodně na turnaji prezentovat dál nebudeme. I přesto se však vítězství samozřejmě počítalo.

 

Skupina B BK lokomotiva Plzeň x Basket Valmez 56:8

Druhý den ráno nás čekal papírově asi nejslabší soupeř. Naštěstí k tomu kluci po promluvě z předchozího dne přistoupili velmi zodpovědně. Již od začátku bylo jasné, kdo si odnese vítězství. To nám dalo možnost zapojit i hráče, kteří nebyli tak vytěžovaní a rozdělit mezi ně velkou porci minut. Ti se určitě neztratili, bojovali a předvedli velmi dobrý výkon. Třetí vítězství bylo naše.

 

Skupina B: BK Lokomotiva Plzeň x TV Feldkirchen 38:36

Tento zápas byl pro nás zároveň zápasem o první místo ve skupině B. Bohužel jsme ale nastoupili v tělocvičně, která naprosto neodpovídala jakýmkoliv standardům. Oba týmy měly samozřejmě podmínky stejné, ale upřímně jsem ještě nezažil, že by zapisovatelský stolek stál v hřišti. Zároveň byly v tělocvičně předsunuté koše, takové, se kterými se většina našich hráčů ještě nikdy nesetkala. Soupeř byl velmi vyspělý, a to jak fyzicky, tak i mentálně. Nám nezbývalo, než se spolehnout na rychlou a agresivní obranu a týmovou hru v útoku. V poločase jsme vedli o 11 bodů. Soupeř však v druhém poločase velmi zataženou obranou a dobrou fyzickou hrou na doskoku stahoval náš náskok. Když soupeř minutu před koncem vyrovnal skóre každý v hale si asi myslel, že už zápas ztratíme. Náš benjamínek Jonáš Blacký byl však proti a odvážnými nájezdy nás držel nad vodou. V posledním našem útoku za stavu 36:36 si vykoledoval faul a přesným trestným hodem nám 10 vteřin před koncem vrátil vedení. Soupeřova střela s klaksonem již do koše nespadla, a tak jsme mohli slavit postup do semifinále!

 

Skupina B: BK Lokomotiva Plzeň x BA Sparta 41:23

Tento zápas se hrál již s vědomím našeho prvního místa ve skupině nehledě na výsledek. Proto se zápas odehrával ve velmi uvolněné atmosféře. Díky tomu jsem měl možnost protočit všech 15 hráčů a zároveň ušetřit síly u našich stěžejních hráčů na nadcházející semifinále.

Semifinále: BK Lokomotiva Plzeň x Slavoj BK Litoměřice 35:33

Tíha tohoto velkého zápasu se na začátku projevila velkou nervozitou a svázanosti našich hráčů. Neproměňovali jsme jasné příležitosti a balon nám padal z rukou. Naštěstí nás v první čtvrtině držel Matyáš Liška, který kraloval na doskoku a skóroval z druhých šancí. Ve druhé čtvrtině jsme sice dobře bránili, ale v útoku jsme naprosto vyhořeli a za celou čtvrtinu jsme nedali jediný koš. Proto jsme v poločase o bod prohrávali.  Do druhého poločasu jsme zamíchali se sestavami. což se nakonec ukázalo jako velmi dobrý taktický tah. Třetí čtvrtinu jsme udrželi na remíze. Na začátku poslední čtvrtiny jsme se rychle dostali do vedení. Vypadalo to, že zápas již překlopíme na naši stranu, ale soupeř se svojí obrovskou bojovností vždycky dokázal vrátit do zápasu. V poslední minutě však Šimon Kunc vzal zodpovědnost do svých rukou. Nejprve skóroval z nájezdu a následně se po dobré obraně dostal na čáru trestného hodu. Ten sice neproměnil, ale Filip Bárta dokázal míč vybojovat, přihrál Šímovi zpátky a ten se napodruhé nemýlil. Soupeř se sice ještě 2 vteřiny před koncem také dostal na čáru trestného hodu, ale jelikož jsme vedli už o 4, tak pouze korigoval skóre na konečných 35:33. Obrovskou pochvalu za tento zápas zaslouží Martin Tůma, který výbornou obranou doslova vymazal nejlepšího hráče Litoměřic.

 

 

Finálé: BK Lokomotiva Plzeň x USK Praha

Hrát finálový zápas na takovém turnaji, byla ta nejlepší odměna, jakou si kluci mohli zasloužit. Kladli jsme jim na srdce, ať si to finále hlavně užijí. Jak se ale říká, s jídlem roste chuť a když už jsme se do toho finále probojovali, tak ho přece jdeme vyhrát.

To bylo vidět již od první minuty. Asi jsem ještě nikdy neviděli se kluky takhle rvát a bojovat a makat. Energie, kterou na hřiště přinesli, byla neuvěřitelná. Díky tomu jsme také první čtvrtinu o pár bodů vyhráli. Ve druhé čtvrtině se nám podařilo náskok ještě navýšit, a to hlavně díky Přemkovi Duníkovi a jeho odvážným nájezdům do koše. Dělal si s obranou USK, co chtěl. Ve třetí čtvrtině jsme náskok ještě navýšili, a tak jsme šli do poslední části s desetibodovým vedením. Zde bohužel začal úřadovat nejlepší hráč soupeře a později i MVP celého turnaje Čenda Komárek. My jsme udělali pár taktických chyb v obraně a rázem bylo takřka srovnáno. Naštěstí, jako už poněkolikáté na turnaji, to kluci nevzdali. V poslední minutě to vzal do svých rukou Renda Cvrk. Nejprve skóroval ze hry, a poté, po našem neúspěšném trestném hodu, dokázal doskočit míč a zakončit i s faulem. Ten ještě zpečetil úspěšným trestným hodem a bylo rozhodnuto. Říkal jsem, že tento zápas vyhraje ten, kdo bude víc bojovat a získá víc doskoků a neutrálních balónů. Že tohle budou ty věci, které nakonec rozhodnou. A troufám si říct, že se to vyplnilo. Soupeře jsme na doskoku jasně přeskákali. Obrovskou pochvalu za tento zápas také zaslouží Táďa Sýkora. Ten sám doskočil minimálně pět míčů, a to i přesto, že většina soupeřů byla o hlavu větší. Kluci do finále dali zkrátka srdce a vyplatilo se.

 

Komentář trenéra M. Davida.

Turnaj jsme pojali jako přípravu před nadcházejícím MČR pro kategorii U12 i U11. Cílem bylo odehrát co nejvíce vyrovnaných utkání s co nejkvalitnějšími soupeři. To se minimálně v 5 ze 7 zápasů podařilo a jsem proto velmi spokojený. Velkou radost mám také z toho, že kluci přežili turnaj víceméně ve zdraví, bez žádného velkého zranění či nemoci.

 

Co se týká předváděné hry, tak mám největší radost z našeho agresivního pojetí. Kluci sami sobě i nám dokázali, že se můžou klidně rovnat s fyzicky vyspělejšími soupeři, když dokážou hrát tvrdě, rychle a dobře bránit. Rychlý protiútok byla jednou z dominant naší hry. Kde nás trošku tlačila bota byla týmová obrana a s tím spojený i návrat do obrany. Máme ještě měsíc na tom zapracovat a tyto nedostatky odstranit.

 

Pokud mám hodnotit samotný výsledek, tak mi nezbývá než použít slovo fantazie. Kdyby mi někdo před turnajem řekl, že přivezeme zlato, asi bych mu nevěřil. Je to výborná vizitka jak pro hráče samotné, tak pro trenéry a také především pro celý klub.

Do all star pětky se z našeho týmu dostal  Šimon Kunc. 

 

Největší radost mám však z toho, že si kluci mohli ten pocit velkého vítězství zažít. Pro většinu z nich to bylo první velké vítězství na velkém turnaji v basketbalu. A věřím, že ten pocit, když přebírali zlaté medaile před zaplněnou halou za potlesku rodičů a hráčů z ostatních týmů, jim už zůstane navždycky. Věřím, že tento pocit dokážou přetavit v další motivaci a tvrdou práci na tréninku. A že díky tomu možná někteří pochopili, že ta cesta, na kterou se vydali smysl má, a že tvrdá práce a úsilí které basketbalu věnují, se jim vždycky vrátí.

 

Všem hráčům, kteří se turnaje zúčastnili, patří velké díky za vzornou reprezentaci našeho klubu.

 

 

odkaz na fotogalerii: Fotogalerie | Easter Cup - Velikonoční basketbalový turnaj Klatovy (eastercupklatovy.cz)