Tým U15 naskočil uplynulým víkendem do extraligové nadstavby, mezi top 16 týmů republiky. Ve skupině „A“ jsme úvodní zápasy sehráli na palubovkách soupeřů v Ústí nad Labem a v Děčíně. Neskromně jsme doufali ve 2 výhry. Samozřejmě s vědomím, že známe sílu soupeře a chováme k ní naprostý respekt. Opak, se ale stal pravdou. Doslova příšerná úspěšnost těch nejvyloženějších šancí (šoupáků) v sobotu a velmi špatné přenesení taktických pokynů na hřiště v neděli nás stáli v obou zápasech vítězství.


Ústí nad Labem – Loko 64:56 - statistiky ze zápasu

Vstup do zápasu, stanovil celý průběh sobotního utkání z naší strany. Nacvičenou akcí a přenosem míče na hráče pod koš, jsme dosáhli ihned v úvodních vteřinách na jednoduché zakončení z pod koše.  Bohužel zakončení neúspěšně. Další naše akce, velmi dobrý nájezd, zakončení opět osamoceného hráče přímo z pod koše, opět neúspěšné. Na každý koš jsme strašně nadřeli a to i přesto, že šance byly a tvořili jsme si je. Jenže stále opakovaná příšerná úspěšnost nám podlamovala kolena.  Nikdo nemůže upřít klukům snahu, ale soustředěnost pro zakončení a soustředěnost pro správnost taktických pokynů byla tento zápas velmi mizivá. Soupeř opírající se o dva dominantní hráče si pak závěr zápasu i přes naší enormní snahu pohlídal. 

Děčín – Loko 65:55 - statitiky ze zápasu

Jestli jsme hodnotili, že v sobotu kluci zkrátka neposlouchali, že nebyli schopni udržet v hlavě pokyn daný na timeoutu, tak v Děčíne to bylo pozdvihnuto na zcela jinou úroveň. Na úroveň krajského přeboru nebo streetballu někde za barákem. Děčín nás doslova školil v celoplošné obraně a zdvojování kdy jsme jim házeli míč za míčem do rukou. Zápas jsme dokončili s počtem 31 ztrát, to se pak opravdu vyhrává velmi těžko. Kluci byli doslova k nepoznání. Oddechový čas, vysvětlení, jak danou past soupeře překonat, otázka „chápete“? Odpověď „ano chápeme“. Míč ve hře a ztráta, poněvadž jsme vše udělali zcela jinak, po svém. Velké ponaučení pro všechny zúčastněné. Postupem zápasu i přes velkou snahu překlopit ho na svou stranu nás pak trápil sobotní nešvar, šoupáky. V jeden okamžik kdy jsme prohrávali o 8 bodů v poslední čtvrtině jsme nedali 4 za sebou. Škoda, škoda, škoda…….

Komentář trenéra, Erika Eismana: tak prvotně gratulace soupeřům k zaslouženým vítězstvím a předvedené hře. Pro nás extraligová účast přináší 14 velmi kvalitních zápasů, což si myslím, že je pro hráče a jejich rozvoj ideální. Nicméně chyby na této úrovni rozhodují, kdo méně chybuje nebo dokáže chybu soupeře využít ve svůj prospěch, vyhrává ať výsledkově nebo mentálně. Bohužel my jsme v sobotu měli velmi slabé zakončení ve vymezeném prostoru. Dále na obranné polovině nám zaostávala slabá strana.  Neděle nám nefungoval přechod do celoplošné obrany, pohyb hráčů bez míče a hlavně, týmová energie. Někteří hráči se s tím dokázali vypořádat hůře či lépe nicméně doufám, že tyto porážky posunou kluky o krok vpřed a v dalším utkání budeme v těchto činnostech koncentrovanější.