Naši starší žáci měli o uplynulém týdnu nabitý program. Během sedmi dnů sehráli 3 zápasy, které nutně potřebovali vyhrát pro zachování prvního cíle letošní sezóny, čímž je postup do extraligy. Postupně nás ve čtvrtek čekal domácí zápas se Sršni Písek a o víkendu regionální derby na palubovkách soupeřů v Klatovech a Domažlicích. Především zápas v Klatovech byl nejen derby, ale také byl přímým soubojem do klidných vod extraligy. Cíl splněn, 3 výhry a postup za dveřmi.


Loko – Písek 84:64

Sršni jsou takovým nevyzpytatelným soupeřem. Mají zápasy, kdy zaskočí leckoho a naopak mají zápasy, kdy lehko podlehnou téměř komukoli. Asi jsme si mysleli, že Písek přijel na výlet a dají nám zápas zcela zdarma. Jenže opak byl pravdou. Písek hrál velmi energicky, koncentrovaně a takticky velmi slušně. Nám nevycházelo skoro nic. Neplnili jsme taktické pokyny, nechtělo se nám běhat a hlavně bojovat a doskakovat. Asi bylo viditelné, že vyhrajeme, měli jsme stále navrch, nic méně to mělo být mnohem dominantnější a především, pro náš růst kvalitnější. Nic méně výhra se počítá.    

Klatovy – Loko 48:90

Derby. Více možná k tomu není třeba co dodávat. Navíc byl zápas okořeněn naší nečekanou prohrou na naší palubovce v první polovině soutěže. Dalším kořením byl fakt, že vítěz by si prakticky zajistil účast v extralize. Připravovali jsme se, poctivě trénovali, byli jsme nabuzeni, ale ta hlava. Začátek zápasu, nekoncentrovanost v zakončení, v návratu do obrany a světe div se prohráváme 0:11. Asi jsme si mysleli, že když máme v názvu tu Lokomotivu, tak se také budeme pomaleji rozjíždět a budeme napínat nervy našich fandů a trenérů. Jenže, po nějakém čase, oddechovém čase jsme začali být sami sebou. Zlepšená obrana, zrychlený přechod, bojovnost a Klatovy se nestačili divit. Již do poločasu jsme vedli o 10 bodů a domácí viditelně zchladili. A to byl teprve začátek. Po poločase během chvíle s obrovskou energií jsme zápas převážili na svou stranu a vedli o 25 bodů. Tím to, ale nekončilo. Nikdo nepolevoval a skóre se nám dařilo navyšovat a navyšovat.  Domácí zcela opařeni nebyli schopni prakticky ničeho. Důležitá a rekordní výhra v našich derby za těch několik let, kdy spolu tyto dva týmy svádějí souboje, byla na světě.     

Domažlice – Plzeň 71:92

Zapas v Domažlicích byl pro některé hráče za odměnu a pro některé za trest. Velký prostor dostali borci, co se standardně nedostanou do hlavní rotace. Volno dostal Zikmund, v roli podporovatelů a fandů bez minutáže byli Motlík, Vaněk, Hanzlíček a pro nevolnost minimálně zasáhl Mráz. Bohužel svou šanci, ale někteří pojmuli jako střelecké cvičení v pomalém tempu a bez obrany, což přispělo k vývoji utkání, že dvouciferný rozdíl přišel až v poslední čtvrtině. Velice sympatický výkon předvedli kluci domácího týmu, kteří hrají U14 v Plzni, jako Unverdorben, Havlík a Borl.

Komentář trenéra, p.Eismana: Jsem rád, že jsme tyto tři utkání zvládli a to bez zranění a vážnějších problému. Dali jsme si před sezonou nějaké cíle a ty zatím plníme. Postup do extraligy je pro nás důležitý, v charakteru, že budeme hrát těžké nebo vyrovnané utkání a to nás bude určitě herně posouvat a připravovat na přechod do dorosteneckého věku. Na druhou stranu nás to bude zavazovat, že herní nebo mentální výpadky si už nemůžeme dovolit v takové míře jako do teď. Nicméně všem chlapcům gratuluji a dekuji.