Kluci ročníku 2008, naše letošní U15-tky zažili po konci minulé sezony, kdy ještě válčili jako tým U14 niterný otřes. Po mnoha letech u týmu skončil hlavní trenér Marek Kozel a převzal je nově šéftrenér kategorií do U15 a zároveň hlavní trenér našich mužů „A“ Erik Eisman, který v minulosti působil jako hráč ve výběrech mládežnických reprezentací nebo v naší nejvyšší české soutěži. Kluci se tak ocitli v něčem zcela novém. V něčem nač byli systematicky připravování a myslím, že není troufalé říci, že po úvodním šoku se se situací perou velmi statečně.


Nové věci, podněty, fyzická náročnost, určitý zdravý tlak to vše je formuje o další level výš. O level pro to, co přijde a my plně doufáme, že národní týmy, extraligy, MČR, mezinárodní konfrontace a mnoho dalšího.

Přípravu tým začal na krátkém 4-denním soustředění v Jizerských Horách. Ta kluci nabírali fyzickou kondici a učili se, že jim již nikdo nebude utírat mléko z brady. Byl kladen důraz na stmelování kolektivu a dostat je na hranu své komfortní zóny a to se myslím povedlo, poněvadž kopečky na běhaní tam byly opravdu značné.

Po návratu z hor se již naplno kluci obuli do basketbalové obuvi. Dvakrát denně po dobu čtyř týdnů absolvují basketbal plnými doušky a doslova jezdí po „zadku“. Hltají nový styl, učí se, posouvají se a především táhnou s novým trenérem za jeden provaz.

Komentář asistenta trenéra, M.Kozla: Nejen pro kluky, ale i pro mě je vše nové. I přesto, že mě mraky lidí nevěřilo, že má osobnost zvládne upozaděnou roli, roli asistenta, tak musím říci, že si tuto roli doslova užívám. Troufnu si tvrdit, že jsme si s Erikem sedli lidsky i basketbalově a daří se nám tento klad přenášet na kluky. To je myslím velmi důležité. Zatím vše jede na plné obrátky a mnohdy se přistihnu, jak jsem na kluky a svou práci u nich z minulých let pyšný. Pak jsem také často i velmi překvapený jak fyzický nápor pod novým trenérem zvládají, zatímco vloni u mě „frfňali“ když se lehce běhalo.

Komentář hlavního trenéra, E.Eismana:

Tak naším hlavním cílem je hráče připravovat na přechod do dorosteneckého basketbalu, což se zatím v celku daří. S tím jde ruku v ruce výsledkový cíl a to je postup do extraligové části, kde hráči budou odehrávat náročnější utkání, díky kterým se budou moci posouvat herně vpřed. Hráči mají dobré základy a návyky s dobrou týmovou energií, takže o to se s nimi pracuje v tréninku lépe. Máme ještě dost věcí na kterých musíme zapracovat, ale hráči se chtějí zlepšovat a zda to tak opravdu bude, nám ukáže teprv sezóna.