Od pátka 6.5. do neděle 8.5. se v Ostravě uskutečnil festival minibasketbalu kategorie U12, kterého se zúčastnilo celkem 8 týmů z celé ČR.

Lokotka na tento turnaj odjela v mladičké sestavě ve složení Ondřej Blacký, Tomáš Jung, Tomáš Bicek, Eliáš Bázler, Martin Tůma, Vojtěch Suchan, Přemysl Duník, Matyáš Liška, Patrik Kučera, Filip Bárta, Jonáš Blacký a Patrik Štulc.


Sokol Dubeč x BK Lokomotiva Plzeň (76:33)

Do úvodního zápasu chlapci nevstoupili dobře a kupili jednu ztrátu při vyhození za druhou. Po oddechovém čase se však probrali, otřepali z cesty a začali hrát dobře. V 1 na 1 v útoku překonávali své soupeře, bohužel si nevěděli rady s častou a početnou výpomocí a ztráceli tak míče. Trápila je i úspěšnost v zakončení, už se k němu dostávali. V obraně si nevěděli rady s fyzicky vyspělejšími hráči na doskoku a prohráli tak velkým rozdílem i přes to, že odehráli velice slušný zápas.

 

SKB Strabag Zlín x BK Lokomotiva Plzeň (65:22)

Po dlouhé době narazili hráči Lokomotivy na tým, který se prezentuje typickým minižákovským basketbalem. Krásně hrající celek Zlína dal Plzeňským obrovskou lekci v obranné agresivitě. Doslova a do písmene jim nedovolili jednu jedinou snadnou přihrávku a získávali tak obrovské množství míčů a skvěle si věděli rady i s přesilovými situacemi. Hráči Lokotky se však nenechali zahanbit a také přitvrdili svou hru a zrychlili svůj přechod a celou hru. Bohužel se s takto nátlakovou obranou nesetkávají tak často a díky tomu kupili ztráty z driblingu. Obrovským pozitivem na výkonu hráčů v modrobílých bylo nasazení, kterým se byli schopni vyrovnat Jihomoravanům.

 

BK Snakes Ostrava x BK Lokomotiva Plzeň (99:14)

Sobotní dopolední klání Lokotce vůbec nesedlo. Chlapci působili dojmem, že vyčerpali veškeré své zásoby energie. Nebyli schopni dobře bránit v situacích 1 na 1, kde propadali. V útoku jaksi ztratili svou chuť do hry. Přestali bojovat o mrtvé míče. Zkrátka to byl zápas z kategorie špatných. Navíc se v útoku trápili s opět velice zataženou obranou soupeře a nebyli schopni ji proniknout až ke koši. Drtivý rozdíl ve prospěch Snakes byl tak zaslouženým.

 

BK Lokomotiva Plzeň x BK Skokani Brno (22:86)

Opět se jednalo o obrovskou školu pro hráče Lokotky. Vysocí a silní hráči z Brna zahušťovali vymezené území a znepříjemňovali tak domácím útočnou fázi hry. Navíc okamžitě po zisku či ztrátě rozbíhali jeden rychlý protiútok za druhým a pomocí pohledných kombinací tyto situace řešili téměř perfektně. Faktem je, že ve druhé půli Lokotka dokázala najít sílu a podstatně přitvrdila v obraně a značně tak zpomalila nárůst rozdílu ve skóre. Navíc se zlepšila i jejich hra na útočné polovině a dokázali se dostávat až ke koši, kde je často zastavovali odstoupivší vysocí hráči soupeře. Brno tak odsoudilo hráče ze Západočeské metropole k souboji o 7. místo proti starému známému celku SKB Rokycany.

 

SKB Rokycany x BK Lokomotiva Plzeň (60:41)

Začátek utkání patřil dobře hrajícímu celku z Rokycan. Lokotce se nedařilo zastavit, ani zpomalit jejich dominantního hráče, který vsítil 21 z 24 bodů v prvním dějství a vedení bylo na straně SKB. Plzeňské druhé pětce se však podařilo vrátit svůj celek do utkání, především díky skvělé práci na obranné polovině a prosazování se v útoku i díky dobrému posunu míče. Do druhé půle se tak šlo za stavu 29:32. Ve druhém poločase se rozhodl trenérský tým Lokotky zamíchat se sestavou za účelem zpomalení nejlepšího hráče domácích a tento tah přinesl tížené ovoce. Vizitka 9 obdržených bodů za druhou půli byla výborná. Všichni hráči v modrobílých dresech odvedli dobrou práci na obou koncích palubovky. Přitlačili v obraně a začali získávat míče. Navíc se v útoku zapojili i hráči, kteří tak často nečinní a ukázali, že u oni umí hrát jednoduchý basketbal a přecházeli své soky ve hře 1 na 1.

Tým U12 tak zakončil svou první návštěvu Ostravy vítězně.


Komentář Z. Zemana: „Jsme rádi, že jsme se mohli takovéto akce zúčastnit a byla to pro naše chlapce obrovská škola. Navíc jsme zde byli s velice mladým týmem, který určitě dokáže v budoucnu tyto zkušenosti přetavit ve svůj úspěšný růst. Pozitivem je, že naše výkony v průběhu turnaje měly vzestupnou tendenci.“