Nabitý poslední týden extraligové sezony měl náš tým U14, kdy kluci odehráli během sedmi dnů čtyři zápasy. Díky ostatním výsledkům a jejich velmi příznivé konstalaci jsme díky případným čtyřem výhrám mohli vystoupat v tabulce o stupínek nebo dva výše, což by nám dalo mnohem lepší vstupní pozici na MČR do Brna. Jak říká klasik, poslední krůček bývá vždy ten nejtěžší. Sobotní duel na USK Praha jsme zvládli, ale bohužel nedělní zápas na Tygrech Praha, tedy ten pomyslný poslední krok ne a těsně jsme po boji prohráli.

USK Praha – Loko Plzeň 48:65 – statistiky ze zápasu

Do zápasu jsme šli jako mírný favorit, ale s uvědoměním, že jedeme na Folimanku. Kdo zná basketbalové prostředí, tak ví, že tato hala svým prostorovým specifikem, extra tvrdými deskami, tvrdými koši, domácími míči zkrátka není snadné prostředí a doslova pohltila nejednoho hráče. Do toho domácí do zápasu nastoupili s velkou energií se snahou bránit velmi agresivně po celém hřišti. To samo o sobě velmi přispělo kvalitě zápasu a domácí zaslouží uznání. Jenže my se nenechali zahanbit. Především dobrou obranou se nám povedlo domácí zaskočit a během 6-ti minut vést 14:0. Domácí to, ale nepoložilo, ještě více vystupňovali své obranné úsilí a nedali nám nic zadarmo. I přesto jsme, ale měli navrch jakou si komplexností kádru a neustále vedli cca o 20 bodů až do konce.

Tygři Praha – Loko Plzeň 66:59 – statistiky ze zápasu

Úvod zápasu oba týmy zastihl ve značně nervózní náladě s uvědoměním oč se hraje. Hrálo se o 3.místo konečné tabulky a tím pádem o výhodnější pozici na MČR, které vypukne za 3 týdny. My sice šance měli, ale trefit koš i z těch nejvýhodnější pozic byl doslova nadlidský úkol. Povedlo se nám to až ve čtvrté minutě. Nehráli jsme zle. Dobrou rotací a podáváním míče jsme mohli klidně dát 5 „šoupáků“ a 5 trojek, jenže nedali. Naopak domácí ihned od úvodu nasadili svou největší zbraň a tou jsou kilogramy. Tygři mají opravdu velké, těžké hráče, kteří umějí svou výšku a váhu využívat. Musíme zmínit i to, že my se daného faktu mírně lekli. Především první pětka byla taková ustrašená včetně mraky negativních emocí. Ani druhé dějství nezačalo dobře. I přes zranění, výron kotníku na čtvrtečním tréninku, jsme tedy zkusili nasadit našeho kapitána Davida Kozla. Jeho 2 rychlé trojky a po chvíli následný nájezd kluky jako by uklidnilo. Najednou nás bylo plné hřiště a z mínus 8 jsme šli do vedení 29:26. Poločas, ale nakonec skončil 29:29. Druhá půle byl doslova souboj za soubojem. Bohužel v jedné z činností jsme, ale zaostávali čím dál více a to byl doskok. Kluci dřeli, snažili se, ale domácí měli druhé a někdy i třetí šance. I přesto jsme stále drželi zápas téměř na plichtě. Osud zápasu, ale rozhodla situace cca 2 minuty před koncem. Povedlo se nám stáhnout na 57:61. Ubránili jsme, ale bohužel domácí si opět doskočili neúspěšné zakončení a trefili a to dva útoky za sebou. Do toho náš dobrý nájezd košem neskončil. Tygři tak během 30 sekund odskočili na 8 bodů a bylo hotovo.

Komentář trenéra M.Kozla: velmi často když prohrajeme se daným faktem poměrně trápím. Spekuluji co mělo být lépe, kdy kdo z hráčů měl udělat to a ono a co já jsem měl udělat jinak. Musím říci, že po tomto zápase to mám v mnohem menším měřítku než jindy. Je to proto, že vím, že kluci nic neodflákli, dřeli, snažili se, ale mnohdy nemohli dělat nic. Výškový a váhový deficit našich kluků byl ohromný. A když soupeř v druhém poločase začal hrát opravdu velmi odstupovanou obranu s pokrytím našichm střelců, jasně pod košem kraloval. Uvědomuji si, že jsme mohli trefit více trojek, i sem tam nějaký šoupák především v první čtvrtině, ale kluci jsou stále ve vývoji a jsem přesvědčený, že naše komplexnost a rozmanitost je prostě pro budoucnost více než kila a totálně silová hra. Vyspělejší hráči soupeře měli navrch, a i přes to jsme hráli vyrovnaný zápas. Pokud je tedy náš hlavní handicap silová a fyzická hra, která je velmi spojená s přirozeným vývojem hráče, je to vlastně pozitivní zjištění.  Aby to nikdo nechápal špatně, nestěžuji si, nebrečím a Tygrům k výhře upřímně gratuluji. Když jsem, ale viděl, jak my máme mnohem více řešení, jsme schopni si vytvořit střelu, máme více variant nájezdu, je to momentálně pro mě více než výhra, i když nebudu lhát i ta výhra by byla příjemná. Nyní máme 3 týdny se připravit na MČR a věřte, že zahálet nebudeme. Tak nám držet palce.“