O víkendu 22. – 23.1. sehrál náš tým jako jeden z mála v klubu, své extraligové zápasy na severu Čech. V Ústí nad Labem a v Děčíne. Po rozpačitých výkonech, kdy jsme nejvíce bojovali se zakončením, s vlastní psychikou a sestavou, nakonec vezeme prohru o 2 body z Ústí a výhru o 4 body z Děčína. Víkend nám jasně ukázal jak obrovský smysl, má postup do extraligové fáze v této kategorii. Kluci se najdou musí potýkat především s vlastní hlavou. Musí pracovat s emocemi a uvědoměním, že každý koš, který nedají rozhoduje, že každá chyba rozhoduje a naopak vítězí ten, kdo přinese něco víc.


Ústí nad Labem – Loko Plzeň 54:52 - statistiky ze zápasu

Z našeho pohledu přijatelný soupeř. Jenže tři dominantní hráči soupeře, domácí prostředí s velmi specifickou halou nás mírně rozhodilo. Kluci pocítili snad poprvé strach, obavy a určité negativní emoce, které jim do určité míry svazovaly ruce. Do toho naše opětovné problémy se sestavou, kdy chyběl Kudrlička, Klička, Štuksa a pro nevolnost odpadl po první čtvrtině Fastner. V zápase měli mírně navrch domácí, kteří po většinu času vedli o 1-6 bodů. My měli jednoznačně problém prostě trefit koš. O střelbu z delší a dlouhé vzdálenosti jsme se opřít opravdu nemohli, poněvadž tam jsme netrefili ani stodolu. Do zakončení poblíž koše jsme se dostávali, ale i tam to nebyla žádná sláva. Do toho statická pomalejší hra nahrávala spíše Ústí. Prakticky po celý zápas nás držela obrana. Oproti prvním zápasům mnohem lépe bráníme jak jedna na jedna, tak i v rámci týmové obrany. Bohužel neustále problémy se sestavou, kdy chybí 2-4 kluci nám zcela neumožňují bránit celoplošně, nátlakově a tím třeba získat nějaký ten míč pro snadný koš. Nakonec zápas spěl do dramatu, který pro sebe urvali domácí a to i přesto, že jsme měli na ruce vítěznou střelu za 3 a i následný doskok a zakončení z pod koše na prodloužení. Škoda, je ale třeba vidět ta pozitiva a tím jsou dle mého ty prožité emoce. Uvědomění, jak vypadá ten větší basket. Jak důležité jsou detaily, které prostě v zápasech kde vedete o 50 ani nevnímáte.

Děčín – Loko Plzeň 55:59 - statistiky ze zápasu

Zcela odlišný zápas, zcela odlišný soupeř se zcela odlišným pojetím hry, které nám svědčilo více než soupeř z předchozího dne. Ihned od úvodních minut bylo zřejmé a viditelné, že kluci mají velkou chuť odčinit prohru z předchozího dne. I když zápas začal poměrně v brzkých hodinách, v 9:00, tak kluci měli dost energie. Obrana několik úvodních minut soupeři nedovolovala prakticky nic. Bohužel pokračoval náš zmar v zakončení. I tak, se ale hrál poměrně pohledný žákovský basketbal s velkou snahou na obou stranách. My jsme si pomalinku postupem času začínali tvořit převahu, která pramenila ze slušného pohybu v útoku, kde jsme si uvolňovali koridory pro nájezd a pak z převahy pod košem. Dalším plusem v tomto zápase bylo zrychlení hry a několik snadných nebo spíše snazších košů. Naše vedení postupem zápasu vyšplhalo až na 17 bodů a nic nenasvědčovalo nerváku, který jsme zažili poslední 4 minuty. Za stavu 55:38 pro naše barvy kluci jako by vypli hlavy a dostali injekci s koňskou dávkou zbrklosti a strachu. Děčín na nás přitlačil a místo toho, abychom s chladnou hlavou soupeře doslova vyťukali, tak jsme soupeři odevzdávali míč za míčem. Nakonec jsme zápas vyhráli, ale poslední 4 minuty byli další velkou školou, která věřím kluky strašně moc posílí.

Komentář trenéra, M.Kozla: tak s odstupem času musím hodnotit zápasy ze severu Čech pozitivně. Je, ale pravdou, že jsem to takto necítil hned, musel jsem si nad tím popřemýšlet a na zápasy se podívat ještě jednou ze záznamu. Bez jakýchkoli výmluv si musíme přiznat, že je opravdu složitá doba. Do poslední chvíle jsme nevěděli, zda díky karanténám k zápasům odjedeme my, nebo nám zápasy nezruší soupeř. Neustále nervy, jak to bude, telefony a řešení s tím spojené je únavné, vyčerpávající a především nás všechny upírá od toho zásadního a tím je basket a vzdělávání dětí v basketbalové oblasti. Samotné zápasy byly velkou školou nejen pro kluky, ale i pro mě. Najednou koš za koš, důležitost detailů, které tolik v ligových zápasech neřešíte. Důraz věcí, které nejsou tolik vidět, jako je doskok, ztráty, volba zakončení, taktika. To vše kluky formuje a pomáhá jim v dalším růstu, alespoň v to doufám. Určitě jsme nepodali 100% výkon, ať z důvodu absentujících hráčům tak i špatně nastavené hlavy u některých opor. Prakticky jen Zikmund, Hanzlíček a v neděli Fastner dostáli své kvality a hráli velmi dobře. Zbytek spíše tak nějak střídal pozitiva s negativy. Jenže to je vlastně pro budoucnost strašně dobře. Kluky to nastartuje, připraví a zocelí. No nebudu lhát, jsem přesvědčený, že u mě to platí dvojnásob. Takže hurá do dalších tréninků a posouvání se dál a dál blíže k té NBA.“