Do nové sezony vstoupili basketbalisté Lokomotivy vítězstvím 89:75 na půdě Sokolu Vyšehrad. Trenér Eisman měl k dispozici desítku hráčů, včetně dvou nových tváří. První z nich byl Karel Aušprunk, který se objevil i v zahajovací sestavě, zároveň Západočechy poprvé v soutěžním klání vedl do bitvy nový kapitán Jan Zeman.


Sokol Vyšehrad x BK Lokomotiva Plzeň (75:89)

Úvod utkání byl v rukou Západočechů a domácí Vyšehrad musel útoky Lokomotivy přerušovat fauly. Po polovině prvního hracího období se hra i skóre vyrovnali a pak po nešťastném zákroku byl vyloučen Martin David. Plzeňský střelec se dopustil nesportovní osobní chyby a v zápětí nešikovně nohou trefil balon ve snaze si jej přihrát do ruky a  zasáhl protihráče. I když se hned omlouval, rozhodčí mu nekompromisně udělili technickou chybu, a to znamenalo konec jeho účinkování v pátečním zápase. Tento moment vlil krev do žil Pražanům, ale Západočeši si nenechali utkání utéct a po první čtvrtině tak byl výsledek 23:22 pro domácí sokoly. V druhé čtvrtině svěřenci trenéra Eismana přitvrdili v obraně a průběžné skóre otočili ve svůj prospěch. Do pauzy mezi poločasy tak šli spokojenější Plzeňané s vedením 39:36.

V druhé půli už Západočeši překvapení nedopustili a postupnými krůčky navyšovali své vedení. Do koncovky zápasu pak zasáhl i druhý novic v dresu plzeňské Lokomotivy Radek Kohout, který se ihned zapsal mezi střelce, a tak každý ze Západočechů zanechal svoji stopu v zápise o utkání jako střelec.

 

Trenér Eisman: „První zápas sezony je vždy těžký, obzvlášť po tak dlouhé pauze, která byla z důvodu pandemie. Proto jsem za vítězství moc rád. Vstup do zápasu na útočné polovině byl podle našich představ, ale na obranné polovině nám dělal starosti hlavně Chaloupka, který v první půli dal 26 bodů. V druhé jsme ho pak už k žádnému bodu nepustili, to beru jako velké plus naší defenzivy. Co se týče incidentu z půlky první čtvrtiny, kdy byl vyloučen Martin David, tak k tomu můžu snad jen říct to, že takto zkušenému hráči se tohle zkrátka stát nesmí. Už jsme o tom mluvili a ještě určitě budeme. Pozitiva zápasu vidím v tom, že každý z hráčů skóroval. Některé úseky zápasu už snášeli měřítko, které si představuji. Dalším plusem je střelba z dlouhé vzdálenosti nad 50%, což je  pro nás dobré znamení a samozřejmě výhra na doskoku také. Bohužel bylo k vidění i několik negativ. Nejvíc bije do očí střelba trestných hodů, protože při lepší úspěšnosti jsme mohli zápas definitivně zlomit daleko dříve. Dalším je pak 15 ztrát. Spousta z nich bylo nevynucených, dále pak řešení přesilových situací a představoval bych si  ještě větší koncentraci v zakončení. Ale jak říkám, rozhodně to nebyl lehký zápas a za vítězství jsme rádi. Doufám, že na něj navážeme příští týden na domácí palubovce proti Pelhřimovu. Zatím nevíme, jak budou vypadat vládní restrikce. Zda a v jakém počtu budou moci dorazit fanoušci budeme samozřejmě informovat na našich stránkách a sociálních sítích. Doufám, že pokud to bude možné, dorazí v co největším počtu a pomohou nám připsat si další úspěch.“

 

Sestava a body Lokomotivy: Honomichl 27, Zeman 17, Aušprunk 14, Suchý 11, Sůva 6, Partyngl a März po 4, Karlíček, David a Kohout po 2