Páté kolo bojů o udržení v případě úspěchu znamenalo jistotu udržení soutěže. Toto utkání sehráli Západočeši na brněnské palubovce a v dramatické koncovce si připsali výhru 82:80.

 


Vstup do zápasu vyšel Plzeňanům na jedničku. Rychle se ujali vedení hlavně díky přesné střelbě Jana Maděry. „První čtvrtina hlavně na útočné polovině byla pro nás skvělá. Bohužel jsme v defenzivě dostatečně nekomunikovali, a proto jsme měli po prvním hracím období jen tříbodové vedení,“ hodnotil pivot Jaroslav Lejsek, který po konci utkání oznámil spoluhráčům konec svého působení u týmu.

Druhá čtvrtina se nesla v podobném duchu jako ta první, kdy domácí Jihomoravané neměli odpověď na výborně hrající Plzeňany. Ti dokázali navýšit svůj náskok a do poločasové přestávky šli za vedení 50:40. V druhé polovině však domácí zagresivnili obranu a otočili průběh utkání. „Po pauze jsme si mysleli, že je rozhodnuto. Brňané na nás vlétli a hráli tvrdě s čímž jsme se blbě vyrovnávali. V útoku nám nepadli nějaká lehká zakončení a dopustili jsme se nevynucených ztrát. Srazilo nás to psychicky, ale máme výborný tým, semkli jsme se a nedovolili soupeři odskočit na výraznější bodový rozdíl. Do poslední čtvrtiny jsme tak šli jen s dvoubodovým mankem,“ pokračoval bývalý kapitán Lokomotivy.

V posledním hracím období se Západočeši vrátili ke hře, která je zdobila v první polovině utkání. Ale domácí hráči nabytí sebevědomím ze třetí čtvrtiny byli zdatným konkurentem. „Na naší straně naštěstí byl výborně hrající Venca Honomichl, který se asi minutu a půl do konce prosadil těžkou trojkou, díky které jsme šli do vedení o pět bodů. Bohužel už jsme pak v útoku nedokázali nic přidat a když do konce zbývalo deset vteřin, nedokázali jsme se dobře uvolnit a dovolili domácím ještě dva pokusy z dálky, které by znamenali naši porážku. Ale basketbalové štěstí bylo tentokrát na naší straně a my si můžeme vydechnout,“ zhodnotil závěr Jaroslav Lejsek.