V pátek 7.2. se hráči reprezentující plzeňskou Lokomotivu vydali do Ostravy, kde je čekalo utkání proti Snakes a v sobotu 8.2. proti místní Nové Huti. Obě tyto palubovky jsou dlouhodobě těžko dobytelnými místy a to se opět potvrdilo. Nutno podotknout, že na tuto výpravu vyráželi ve značně zúžené sestavě s jednoznačným cílem, kterým bylo přivézt alespoň jednu výhru a udržet se ve hře o MČR.


Snakes Ostrava x BK Lokomotiva Plzeň (54:68)

Úvod pátečního klání jednoznačně ovládli modrobilí, kteří do něj vstoupili proti značně fyzicky vyspělejším soupeřům velice dobře, především díky tomu, že se jim dařilo proměňovat své otevřené střely za 3 body, a dobré týmové obraně. Po skvělém úvodu však dali ostravským možnost, aby se vrátili do utkání díky velkému množství slepených individuálních chyb, což také učinili šňůrou osmi bodů v řadě. Po první čtvrtině tedy vyrovnaný stav 20:20. Ve druhém dějství došlo k razantnímu snížení tempa hry, především díky domácím. Ti zatahovali obranu hluboko do vymezeného území, což vzhledem k fyzickým parametrům jejich hráčů činilo hostům značné problémy při vniku do blízkosti koše. V útoku pak směřovali drtivou většinu svých míčů na hráče do dolního postavení, kde však plzeňští odváděli dobrou obrannou práci a nutili pivoty soupeře k těžkým zakončením, případně ke ztrátám, které většinou trestali nelítostnou exekucí rychlých protiútoků. To bylo hlavním rozdílným faktorem utkání. Občas tento fakt ještě doplnili nějakou pohlednou individuální akcí a díky těmto prostředkům si tvořili vedení, které chvilkami sahalo až na 20 bodů. V posledním dějství utkání však přišla ještě naděje domácích, kteří se pomocí útočných doskoků a nekolika proměněným střelám z větší vzdálenosti dostali na dostřel. Hosté si však s tímto tlakem poradili, dokázali se opět dostat do rychlého přechodu na útočnou polovinu získat utkání zpět pod svou kontrolu. Díky těmto faktům si tak vybojovali své první letošní extraligové vítězství.

 

NH Ostrava x BK Lokomotiva Plzeň (49:100)

Od úvodu sobotního utkání bylo jasně vidět, kdo více touží po zápisu dvou bodů do tabulky. Domácí k utkání nastoupili velice odhodlaně, plni zápalu hladu po vítězství. Na druhé straně hosté hráli bez jakékoliv chuti se poprat o pro ně přijatelný výsledek. To vše vyústilo v raketový nástup borců z NH Ostrava 23:3, který nezastavil ani bouřlivý oddechový čas Západočechů. Jejich přístup tak dovolil Ostravanům polevit v tempu. Hosté tápali snad ve všech aspektech hry, zkrátka jejich projev byl nesrovnatelný s tím, co předváděli na hřisti v pátek. Propadali v obraně 1 na 1 i v týmové, nezvládali plnit svou povinnost na obranném doskoku a už vůbec nebyli schopni rychlého přechodu do útoku. V tomto duchu se nesl příběh celého zápasu a borci v mramorových dresech si připsali naprosto zaslouženou výhru.