V úvodu extraligové sezóny 2018/19 začal ambiciózní tým Lokomotivy složený z hráčů ročníků 2002, 2003 a 2004 dvěma utkáními na palubovkách silných soupeřů z Pardubic a Nymburka, která hrubě nezvládl. Pak však přišly zápasy, které ukázaly mnoho pozitivních stránek. Bohužel v koncovkách těchto utkání hráči vždy selhali. Dále pokračovali sezónou dosti rozpačitými výkony. Několik utkání se silnými soupeři odehráli velice solidně, většinou je však zradila koncovka. Utkání proti „slabším“ soupeřům však vždy zvládli. Nutno podotknout, že několikrát i díky obrovské dávce štěstí, které ale přeje připraveným.

Do posledních chvilek základní části soutěže se tak pohybovali na hraně play-off. Nakonec se však díky souhře několika okolností a kumulaci svých chyb ocitli v play-out s celky USK Praha, Litoměřic a Liberce, už však posíleni o odchovance klatovského basketbalu Martina Hajdúka. První dvojzápas proti jednoznačnému favoritovi z hlavního města byl jako na houpačce. Na Folimance totiž po hrubě nezvládnutém utkání prohráli rozdílem třídy, druhý den se však na své domácí palubovce bývalého sportovního gymnázia hoši semkli a dokázali celek USK porazit těsným rozdílem 3 bodů. Následně zvládli své utkání v Litoměřicích, ale nezvládli to v Liberci. Stejný příběh se pak psal i na jejich domácí palubovce, kde už ale o nic nešlo, protože soutěž byla udržena pro další rok.

Komentář asistenta trenéra týmu Zdeňka Zemana: „Sezóna pro nás byla jako na horské dráze, v některých utkáních jsme dokázali hrát velice vyrovnaně s favority celé soutěže, ale pak jsme také několikrát ukázali, že stabilita našich výkonů je takřka nulová. Důležité ale je, že je vidět posun hráčů i našeho herního projevu, za což jsme nesmírně rádi. Hlavně bych chtěl poděkovat našim fanouškům, kteří chodili na domácí zápasy a tvořili výjimečnou atmosféru v našem basketbalovém stánku, a také vedení klubu za to, že mi dali možnost se u této kategorie pohybovat a sbírat zde nesmírně cenné zkušenosti.“