Už v pátek 10.5. se starší minižáci U13 vydali na festival mládeže, který se konal v Litomyšli. Účastnilo se jej celkem 12 týmů z celé republiky. Tato krásná akce měla trvání až do neděle 12.5.


Ve skupině čekala Lokomotivu 2 utkání. Jejich soupeři byli chronologicky borci z Příboru, kteří se v kategorii U11 umístili na druhém místě na národním finále. Plzeňští se s tímto utkáním poprali velice zodpovědně a již od prvního momentu utkání tahali jednoznačně za delší konec provazu. Dokráčeli si tak pro pohodlné vítězství a v cestě za prvním místem ve skupině jim stáli už jen písečtí Sršni, kteří však díky vzájemné spolupráci s Českými Budějovicemi přijeli v podstatně omezené sestavě. Díky tomuto faktu nekladli plzeňské Lokomotivě příliš velký odpor. Ta si tak poměrně pohodlně došla pro prvenství ve skupině B.

Ve čtvrtfinále, které standardně nebývá nikdy jednoduchým utkáním vzhledem k tomu, že rozhoduje o tom, zda se tým zapojí o boje o medaile či bude bojovat ,,pouze“ o páté až osmé místo, jím byli soupeři reprezentanti pořadatelského celku BK Litomyšl. Ti se prezentovali moderním trendům podléhajícím basketbalem a srdnatou bojovností, avšak ani tyto aspekty hry jim ke zdolání rozjeté modrobílé mašiny nestačily. Domácí se tak nechtěně zařadili na seznam celků, které byli touto mašinou přejety. Postup do semifinále se tak jevil jako poměrně snadná záležitost.

Mezi čtyři nejlepší celky na tomto turnaji se však probojovali všechny favorizované celky a bylo jasné, že se diváci mají na co těšit. Lokomotiva narazila na reprezentanty klubu BK Opava, kteří se prezentují stejně atraktivní a jednoduchou hrou. Avšak i s tímto velice silným soupeřem si Západočeši dokázali poradit poměrem 65:47. Nutno podotknout, že průběh utkání nebyl ani zdaleka tak jednoznačný jako finální výsledek. A postup do finále byl na světě.

Ve druhém semifinále si Sokol Pražský poradil s Tygry JBC Brno a bylo jasné, které celky se utkají o sadu medailí nejcennějších – tedy zlatých. I se svým finálovým soupeřem si hráči Lokomotivy dokázali poradit. Po tom, co absolutně dominovali lichým čtvrtinám však přicházeli útrumy v těch sudých. Finální nádech pražských borců k odporu ale dokázali plzeňští odrazit přibližně čtyři minuty před koncem základní hrací doby a pojistili si tak sladkou tečku za uplynulou sezónou v podobě zlatých medailí.

Metodou start – cíl modrobílí ovládli národní festival kategorie U13. Třešničkou na dortu pro ně bylo to, že se excelentně hrající Tomáš Šíndler stal nejužitečnějším hráčem celého turnaje. Navíc se do nejlepší pětky turnaje zařadil Samuel Macht. Nutno podotknout, že tohoto ocenění se mohlo dostat i více plzeňským hráčům a nikdo by si nemohl na nic stěžovat.

 

Komentář trenéra týmu Zdeňka Zemana: ,,V první řadě bych chtěl poděkovat všem rodičům za obrovskou podporu, kterou nám vyjádřili svou přítomností a také projevem svých hlasivek. Jsem rád, že jsme s chlapci závěr této sezóny zvládli a těším se na další spolupráci s nimi.“