Velikonoční prázdniny jsme, jak je již dobrým zvykem, strávili na turnaji v Klatovech. Hlavní cíl byl jasný, užít si to. Což se do jisté míry splnilo…


BK Loko Plzeň U14 x Hagen United

Ve skupině jsme měli tři soupeře. Naše první klání nám přivedlo do cesty Německý Hagen. Do utkání jsme vstoupili celkem aktivně, což prokazoval pohyb v útoku a nájezdy, které soupeř častokrát zastavoval až faulem. Avšak naše obrana nám nedovolovala odskočit na větší bodový rozdíl. Nebyli jsme rychlí na nohou, nedostupovali jsme a několik proměněných pokusů z dálky udrželo Hagen ve hře. Ve druhé čtvrtině jsme se i my trefili z dálky a vypracovali si dvouciferný náskok, který jsme udrželi až do konce utkání. Třešničkou na dortu bylo první vyběhnutí na palubovku našeho nového hráče Adriána Tudosy a jeho první basketbalové minuty v životě.

BK LokoPlzeň U14 x Nurnberger Basketball Club U14

Další den nás čekaly další dva zápasy ve skupině. První byl opět s Německým celkem, tentokrát však z Norimberku. V první čtvrtině se naplno projevil náš největší nešvar, který nás provázel po celý turnaj, neproměňování „šoupáků“. Ani nájezdy 1 na 0 jsme nebyli schopni proměnit, což vyústilo v soupeřovo vedení po první čtvrtině. V té další jsme zlepšili proměňování volných střel a překvapení nedopustili. V poslední čtvrtině se „bleskli“ hráči z lavičky, kteří si díky desetibodové šňůře v posledních třech minutách dokráčeli za přesvědčivým vítězstvím.

BK Loko Plzeň U14 x Baskeťáci Josefov U14

V pátek večer nás čekal poslední zápas ve skupině, a to s nejslabším celkem. V tomto zápase měli hlavně zářit hráči, co normálně nedostávají tolik prostoru. Nepředvedli se vůbec špatně, poločasové vedení 56:8 je toho důkazem. Ve druhém poločase, ale Baskeťáci předvedly zlepšený výkon a dokázali nám nasázet 26 bodů, za což jim patří obdiv.

BK Loko Plzeň U14 x DJK Neustadt Basketball U14

Sobotní krásný den si pro nás přichystal čtvrtfinálovou bitvu opět s Německým protivníkem. Klub z Neustadtu, ve kterém má svou minulost Plzeňský trenér Jaroslav Lejsek, skončil ve své skupině druhý, a to s jedinou prohrou s konečnými vítězi z USA, proto jsme nesměli nic podcenit. Klání z naší strany začalo úplně stejně jako ostatní. Spousta neproměněných nájezdů měla způsobila neklid v našich hráčích, a tudíž další a další chyby. Po přestávkovém zklidnění jsme na soupeře vlítli a dosáhli dvouciferného náskoku, který nám dodal potřebný klid.

BK Loko Plzeň U14 x Horejsek Děčín U14

Semifinálový los nám postavil do cesty Děčínský tým, který jsme znali už z extraligy. Na kluky padla neuvěřitelná nervozita, vypadávali jim míče z rukou, přihrávali do autů a opět neproměňovali jasné „šoupáky“. První koš jsme dali až po čtyřech minutách hry a ani po něm jsme se nezvedli, a naopak umožnili Děčínu utéct o dvanáct bodů. Soupeř ke konci prvního dějství trošku polevil v koncentraci a dovolil nám dotáhnout se na rozdíl sedmi bodů. Druhá čtvrtina byla z naší strany už mnohem aktivnější a stav o půli 24:29 nám dával jistou naději na zvrácení výsledku v náš prospěch. Severští soupeři byli však daleko důraznější ve hře 1 na 1 a mi je nebyli schopni zastavit jinak než faulem. Dvanáctibodový polštář si už udrželi až do konce a zavřeli nám tak dveře do finále. Což byl po dosavadním poklidném proklouzáváním turnajem nepříjemný šok.

 

BK Loko Plzeň x IBAM U14

Poslední den turnaje jsme čelili už pouze jednomu soupeři v bitvě o třetí místo. Naši hráči se zřejmě zalekli výškové převahy Němců a při nájezdech odskakovali od koše, protože se báli bloku, což samozřejmě nepřidalo na již tak bídné úspěšnosti. Hlavně ve druhé čtvrtině byl náš bodový projev velmi chabý, soupeřova výška byla pro nás také problém, jelikož jsme nebyli schopni zastavit Německé nájezdy. Po poločase jsme se zvedli a dokázali se probíjet soupeřovou obranou, proměnili jsme i několik střel z dálky a soupeřův bodový náskok ztenčit téměř na minimum. V poslední čtvrtině byl vyloučen stěžejní hráč hostí za úder do hlavy a naši hráči pochopili, že teď přišla jejich šance. Třicet vteřin před koncem se nám dokonce podařilo dostat se do vedení, avšak hloupý faul a proměněná šestka nás zase poslala do pozadí. Na Time-outu pět vteřin před koncem jsme si nakreslili akci na poslední koš zápasu, avšak nekoncentrovanost při vyhození nás stála míč a vlastně i medaili.