Poslední lednový víkend byl ve znamení střetů kadetů se středočeskými celky. V sobotu do Plzně zavítali reprezentanti Pardubic a v neděli Nymburka. Již před oběma utkáními bylo jasné, že bude k vidění velice kvalitní a rychlý mládežnický basketbal.


BK Lokomotiva Plzeň x Synthesia Pardubice (67:79)

Už od počátku sobotního utkání se tvrdě bojovalo o každý milimetr na palubovce. Oba celky předváděly tvrdou agresivní obranu a velice vyzrálý projev na útočné polovině. O celém vývoji utkání rozhodlo druhé hrací období, které hostující celek ovládl poměrem 11:27. Domácí v této pasáži trpěli obrovskou střeleckou impotencí, nechutí hrát jednoduše a přímočaře, což se naopak dařilo celku z města perníku. Jeho borci trefili několik těžkých a trochu šťastných střel, což modrobílé sráželo na dno. V průběhu třetího hracího období se však ještě dostali na dostřel, ale jejich snahu opět zhatila série nepřesných zakončení a několik nevynucených chyb v útočné fázi. Vyjímaje těchto dvou pasáží odehráli domácí výtečné utkání, které se rozhodně muselo líbit i publiku v západočeském basketbalovém stánku.

 

BK Lokomotiva Plzeň x BA Nymburk (78:89)

Vstup do nedělního utkání jednoznačně patřil domácím a to především díky údernému rychlému protiútoku a takřka perfektní práci na obranné polovině. Vytvořili si tak náskok 9 bodů, který se snažili úspěšně hájit před dotahujícím celkem z města několikanásobného českého mistra. Po téměř celou dobu utkání se jim to dařilo. K vidění byla spousta povedených basketbalových akcí, ale i tvrdých osobních soubojů na obou stranách. Zkrátka se bylo na co dívat. Bohužel pro domácí přišel zlom přibližně 6 minut do konce hrací doby. Začali kupit nevynucené ztráty, z čehož plynuly jednoduché body soupeře. Opět se na nich projevila neschopnost proměnit výborně vypracované střelecké pozice, na druhé straně opory nymburského celku trefily důležité střely z dlouhé vzdálenosti a pomyslné misky vah tak převážily na svou stranu a plzeňským se již nepodařilo chopit se režie toho zápasu. Nicméně opět byl k vidění krásný mládežnický basketbal, který musel bavit nejen diváky přítomné v hale, ale i ty, kteří jej sledovali prostřednictvím internetové sportovní televize.

 

Komentář asistenta trenéra týmu Zdeňka Zemana: „Děkuji všem, kteří si našli čas přijít nás podpořit v dalších domácích utkáních. Myslím si, že k vidění byla nádherná utkání plná krásných basketbalových momentů. Smekám před našimi hráči, jelikož se značně přiblížili hranicím svých maxim a předváděli skvělou hru na obou stranách palubovky.“

 

Komentář kapitána týmu Ondřeje Novotného: Průběh obou zápasů byl téměř stejný. Předváděli jsme bojovný a kvalitní basketbal. Ve třech ze čtyř čtvrtin jsme hráli vyrovnaný basket a chvílemi jsme určovali tempo hry. Vždy jsme ale přestali jednu čtvrtinu hrát a to nám prohrálo oba zápasy.