Ve čtvrtek 13. Prosince v rámci osmifinále českého poháru přijel do Plzně největší favorit soutěže a účastník ligy mistrů ČEZ Basketball Nymburk. A přijel takřka v plné sestavě, chyběl pouze kapitán národního týmu Pavel Pumprla. U domácích v sestavě chyběli Suchý a Král.Před začátkem zápasu proběhlo slavnostní rozloučení. S dresem Lokomotivy se loučili dvě plzeňské věže a klubové legendy Pavel Frána a Jaroslav Kovanda, kteří velkou měrou přispěli k plzeňskému postupu mezi tuzemskou elitu do Mattoni NBL, kde Plzeň strávila dvě sezony právě s nimi v sestavě.


Obě legendy tak mohli sledovat utkání, ve kterém se střetl domácí David s hostujícím Goliášem. Hosté diktovali tempo hry od úvodní minuty a předváděli krásné akce, jimiž bavili přítomné diváky. Nymburští donutili Západočechy k osmnácti ztrátám a těžili z toho rychlým přechodem a jednoduchým zakončením. Po první čtvrtině měli hosté už dvacetibodový náskok a přehrávali plzeňské takřka v každé činnosti. Domácí ale nesložili zbraně a dál srdnatě bojovali, vytvářeli si volné příležitosti, které ale neproměnili a bodový rozdíl tak stále narůstal ve prospěch soupeře.

 Pro všechny hráče Lokomotivy to byla vysoká škola basketbalu toto měření sil se slavným soupeřem, za kterého nastoupilo pět hráčů národního týmu, kteří si vybojovali po 37 letech postup na mistrovství světa v Číně, dále pak čtveřice Američanů, z nichž měl jeden i zkušenosti ze zámořské NBA. 

Během utkání také probíhala sbírka pro mladého florbalistu Radka Zelinku, který byl v noci na čtvrtého listopadu napaden v Plzni na Klatovské třídě, a v důsledku toho mu musela být amputována dolní končetina. Všem, kteří přišli podpořit plzeňské basketbalisty a přispěli na napadeného mladíka, patří obrovský dík.

Hodnocení nejlepšího střelce domácích Tomáše Vylety:

 Byl to obrovský zážitek zahrát si proti hráčům, které jsem dosud znal jen z televize. V reálu vypadají ještě větší a silnější (smích). Nymburk nám ale ukázal, že se ještě musíme hodně zlepšovat. Chtěl bych poděkovat všem lidem, kteří nám přišli zafandit, a doufám, že nás budou chodit v takto hojném počtu podporovat i na ligová utkání.