Ve čtvrtek 2.11. se hrálo první letošní DERBY mezi mužskými celky našeho klubu v KP. Loko „C“ vyzvalo ve svém domácím stánku Loko „B“.

Po několika letech začíná mít DERBY zase pořádný náboj a říz, čemuž přispěla i poměrně početná návštěva diváků. Muži „C“ nakonec své soky udolali nejtěsnějším rozdílem 69:68.


Oba celky se sešly „na kraj“ ve velice slušných sestavách včetně pendlů z našeho „A“ týmu. Po rozcvičení v půl 8 se šlo na věc. My bohužel ihned od úvodu tahali za kratší konec. Do poloviny první čtvrtiny jsme prohrávali 2:10 a 3:14. Nebylo zbytí a první timeout byl odpískán.  Uklidnění, zopakování především defenzivních úkolů a prostřídání mělo za důsledek, že druhá polovina úvodního dějství byla naše 17:17.

Do druhé čtvrtiny jsme nastoupili opět jako ponocní. Souhra neexistovala, prakticky se rozpadlo vše řečené a navíc se přidal strach. Strach z toho, že dostaneme čepici, bouchnou nás, přijde vítr, vlhkost nebo snad strašidla atd.? Poločasová prohra o 15 bodů vypadala hrozivě a málo kdo v hale by si na nás vsadil. Jenže…

Po poločase jsme zúžili rotaci hráčů. Jasně si řekli, jak chceme bránit a jak chceme útočit. Hráči na hřišti si to vzali k srdci a úvodní smršť 16:2 v náš prospěch hodila zápas do velmi zajímavého vývoje. Nutno dodat, že zde zřejmě hrálo i roli mírné podcenění ze strany „béčka“. Mysleli si, že nás mají na talíři. Další minuty třetí čtvrtiny patřily zase naopak béčku, které si zajistili šňůrou 7 bodů. Jenže pak zas my, naše šnůra 8 bodů a plichta po třech čtvrtinách 50:50.

Posledních 10 minut zápasu bylo jako na houpačce. Rozdíl ve skóre nebyl o více než 4 body. Jednou jsme vedli my a jednou muži „B“. V 8. minutě se nám povedlo po dobrém výhozu na volného hráče proměnit trojku a následně dát koš s faulem. Plus 3 pro nás. Muži „B“ reagovali prakticky tím samým způsobem, nájezd, výhoz na Timona Jandu a trefa trojky na stav 68:68.

Do konce zápasu zbývalo 28 vteřin. V následném timeoutu jsme si řekli, co zahrajeme. Akce vyšla, ovšem otevřená střela nám do koše nespadla. Jenže pak se odnikud vynořil neúnavný doskakovač Míra Dvířka. Uzmul balon pro sebe a při snaze zakončit byl faulován, zhruba 4 vteřiny před koncem zápasu. První šestku nedal. Druhá se houpala na koši, až si nechala říct a propadla košem k vedení 69:68. Muži „B“ timeout. My měli jasno, nenechat najet a spíše nechat vystřelit z dálky, což se také stalo. Soupeř svou střelu neproměnil a my mohli slavit vítězství.

Celkově šlo na KP o velice slušný zápas. Naše vítězství je dílem celého kolektivu, ale jedno jméno je nutné vyzdvihnout, a to je Jirka Altman. Všem ukázal, jak platný může hráč být, i když nedá ani bod. Jeho precizní výpomoc v obraně byla pro náš návrat do zápasu podstatná a poté pro naše vítězství naprosto klíčová.