V období od 29. 4. až do 1. 5. se odehrálo v Plzni Národní finále chlapců do 12 let. Hodnocení vystoupení našeho družstva si připravil hlavní trenér Filip Marian.

Musím se přiznat, že se mi vystoupení na Národním Finále, ale především naše předvedená hra nehodnotí lehce. V úvodním utkání ve skupině s Litomyšlí jsme chvílemi vedli už 10 bodovým rozdílem, nakonec se bohužel z vítězství radoval soupeř.

V dalším utkání nás čekala Kroměříž, kde se na nás podepsala trošku únava z prvního zápasu. Měli jsme krátkou pauzu mezi oběma utkáními a bohužel v úvodním dvou hodinovém zápase s Litomyšlí jsme neměli moc prostoru pošetřit síly.

Hned po úvodním dnu bylo na hráčích tedy znatelné veliké zklamání a frustrace. O to větší radost máme z utkání s BA Nymburkem, které jsme košem v posledních vteřinách vyhráli. Zde ukázali naši borci, že i když se nedaří herně, tak týmovým duchem a bojovností se dají utkání také vyhrávat.

K poslednímu utkání o 9. místo jsme nastoupili bohužel bez našeho kapitána, kterého dlouhodobě limitují zdravotní problémy s chodidlem. Tak jako v předchozích zápasech jsme nedokázali ubránit stěžejní hráče soupeře. Bratři Poláčkové Klatovům doslova vybojovali konečné 9. místo.

Turnaj jsme zakončili tedy na 10. místě s bilancí 1 vítězství a 3 porážek. Samozřejmě ambice na umístění jsme měli vyšší, proto hráči i my trenéři jsme trochu smutní. Vím, že se chlapci na NF moc těšili, ale zřejmě nám to domácí prostředí také nepřidalo. Chyběla nám lehkost a lepší práce v osobní obraně.

V každém utkání jsme obdrželi 60 bodů, což je v minižákovské kategorii moc na to, abychom pomýšleli na úspěch. Každopádně odehráli jsme 4 vyrovnaná utkání, což je pro chlapce super a patříme mezi 10 nejlepších družstev v ČR, což také není špatné.

Znám naše kluky a vím, že tento turnaj je posune o něco dál, hlavně po morální a psychické stránce. Jsou šikovní a mají to v sobě, jen máme veliké výkonnostní výkyvy a bohužel zrovna v Plzni na Národním Finále se to nějak nesešlo. Byli jsme nahlodaný z loňského NF v Ostravě, kde jsme získali bronz, i to mohlo sehrát svoji roli a něco na tom bude, protože ani jeden tým z medailových pozic z loňského NF v Ostravě se zde v Plzni neumístil znovu do 3. místa.

Přeci jen jsou to ještě děti a v některých morálních ohledech potřebují ještě dozrát. Nyní se z toho musíme rychle oklepat a začít pracovat na slabinách, které se zde projevily. Určitě ale také zařadíme nějaké aktivity na odreagování. Je vidět, že už mají basketbalu někteří plné kecky, například někteří naši hráči U11 absolvovali minulý víkend NF U11 v Pardubicích, nyní NF U12 v Plzni, to je celkem 9 utkání za 10 dní, tedy pořádná porce zápasů.