Nejmladší minižáci si o uplynulém víkendu vybojovali s předstihem v kvalifikaci U11 účast na Národním finále chlapců v Ostravě.

Do kvalifikace Západočeské oblasti o Národní finále U11 se přihlásily Domažlice a pochopitelně BK Klatovy. V sobotu jsme zajížděli k 1. kolu kvalifikace hned na půdu BK Klatovy - našeho největšího konkurenta v soutěži. V prvním utkání proti Domažlicím jsme po rozpačitém úvodu zápasu soupeře nakonec jasně přehráli ve všech činnostech. Trenéři Lokomotivy se snažili spravedlivě rozdělit minuty mezi všech 14 hráčů. Ve druhém utkání proti Klatovům nás nečekal snadný úkol. Bilance s BK Klatovy v sezóně hraje sice výrazně v náš prospěch (7 vítězství - 1 prohra), avšak většina z celkových 8 utkání byla vyrovnaná do posledních minut - což je však pro herní rozvoj našich hráčů super. První čtvrtinu jsme vyhráli bez obdržení jediného koše (17:0), což byl parádní výkon v podání naší první pětky. Od druhé čtvrtiny se hra více vyrovnala, avšak drželi jsme po celou dobu nepatrný náskok, což se nám podařilo udržet až do závěrečné sirény. Ke 2. kolu kvalifikace jsme odcestovali hned následující den do Domažlic, kde nás hned na úvod čekal opět bojovný tým Klatov. Věděli jsme, že v případě vítězství v tomto utkání, bychom měli s největší pravděpodobností už s předstihem zaručený postup z kvalifikace na Národní finále U11 chlapců do Ostravy (oficiální Mistrovství České Republiky). Naši borci byli proto dostatečně nahecovaní. V prvním poločase se hrál velmi bojovný a vyrovnaný basketbal, zásadní zlom utkání vzal ve 3. čtvrtině do svých rukou Filip Karlíček, který několika svými perfektními úniky do koše dostal naše mužstvo do dvouciferného vedení. V poslední čtvrtině se nám náskok podařilo udržet a mohli jsme už neoficiálně začít slavit postup na MČR. Definitivně stvrdit náš postup z kvalifikace zaručovalo jedině vítězství s Domažlicemi. Naši makáči nenechali nic náhodě, motivací jim také byla prý údajná sázka s trenérem, který slíbil, že v případě postupu si hlavu obarví do našich klubových barev na NF do Ostravy! Evidentně se toho všichni hráči velmi chytli, protože v tu chvíli jejich bojovnost a nasazení neznala hranice :-) Nakonec jsme vyhráli výrazným rozdílem, ale soupeř zaslouží přesto velikou pochvalu, protože se zlepšuje skutečně zápas od zápasu a zejména v příští sezóně může být naším velkým konkurentem!

Chlapci si tedy po 2. kolech z celkových 3 kol už s předstihem doslova vybojovali právo účasti na Národním finále U11 v Ostravě (22.-24.4.), kterého se účastní 12 nejsilnějších chlapeckých celků z celé ČR.

1. kolo

BK Jiskra Domažlice - BK Klatovy (38:59) (10:19 16:34 28:44)
BK Klatovy - BK Lokomotiva Plzeň (52:61) (14:18 25:30 33:48)
BK Lokomotiva Plzeň - BK Jiskra Domažlice (72:33) (17:7 40:11 69:11)


2. kolo

BK Klatovy - BK Jiskra Domažlice (70:18) (20:6 30:10 54:12)
BK Jiskra Domažlice - BK Lokomotiva Plzeň (37:64) (10:16 16:39 25:51)
BK Lokomotiva Plzeň - BK Klatovy (40:31) (17:0 21:11 32:15)


3. kolo

BK Lokomotiva Plzeň - BK Klatovy 09.04.2016
BK Klatovy - BK Jiskra Domažlice 09.04.2016
BK Jiskra Domažlice - BK Lokomotiva Plzeň 09.04.2016


Komentář trenéra Filipa Mariana:
"Naši borci zaslouží obrovskou pochvalu za bojovnost a nasazení, především v zápasech s Klatovama si někteří šáhli na dno svých sil. Uvědomovali si, o co hrají a byla na nich znát veliká touha po vítězství. Utkání jsme doslova ubojovali a zaslouženě si zajistili postup do Ostravy na Národní finále. V průběhu celé sezóny jsme byli vždy o malý krůček lepším mužstvem, ale rozdíl je skutečně minimální. Vyzdvihnout bych chtěl výkon celého týmu. Hráli jsme jako tým, naši hráči nebyli sobečtí a disciplinovaným výkonem zaslouženě vyhráli. Kéž by takovýchto utkání bylo v sezóně více a ne jen proti celku z Klatov. Doufejme, že právě v Ostravě na Národním finále odehrajeme co nejvíce vyrovnaných zápasů proti družstvům, se kterými se běžně v sezóně nepotkáváme a naši hráči v těchto zápasech získají cenné hráčské zkušenosti. Nyní se těšíme na Velikonoční turnaj do Klatov, kde také jistě odehrajeme spoustu skvělých zápasů. Poté nás čeká poslední kolo kvalifikace, které pořádáme už doma v Plzni a pak už hurá pendolinem do Ostravy :-) S obarvením hlavy si to samozřejmě ještě rozmyslím, jelikož nebyla sázka s našimi vychytralými hochy úplně jasně dohodnutá, avšak pokud se tak stane, věřím, že mě v tom moje asistentka nenechá samotného :-)"