Vzhledem k tomu, že se nám nepovedlo postoupit na MČR U13 musel náš celek bojovat o ligu U14 pro sezonu 2015/2016 absolvováním basketbalového festivalu v Jihlavě. Turnaj se konal od pátku 8. do neděle 10.5.2015. Pro zaručení účasti jsme potřebovali být do šestého místa.

Samotný turnaj byl naprosto špičkově zorganizován, všichni z organizačního týmu byli milí, příjemní a maximálně ochotní a za všechny 3 dny jim patří velký dík a potlesk.

Po basketbalové stránce nás čekalo 5 kvalitních zápasů. Postupně s Kroměříží, domácí Jihlavou, se Spartou Praha, Slaným a s JBC Brno. Mimo zápasy jsme se účastnili při slavnostním zahájení i střelecké soutěže, kterou ze všech hráčů turnaje vyhrál náš Tomáš Vyleta. Jako cenu si odnesl fotku s Petrem Bendou a střeleckou legendou p.Brabencem a dostal podepsaný míč od všech hráčů BK Nymburk, zřejmě "slušnej oddíl" " :))))

Dnes již můžeme říci, že díky konečnému 6.místu jsme cíl mise splnili a máme pro sezonu 2015/2016 ligu U14 jistou, juchuuuuuuu.

Ale nyní zápas po zápasu........


Loko vs. Slavia Kroměříž 63:42, statistiky
Začátek zápasu byl z naší strany ovlivněn nervozitou. Byl to náš první zápas a nikdo nevěděl jakou kvalitu a co všechno čekat. Prakticky ihned od úvodu jsme byli basketbalovější, ale sráželo nás neproměňování „šoupáků" a šestek, které jsme měli jen v prvním poločase 21/4. I přes zmiňovaný handicap jsme si vytvořili mírné vedení. V poločase dostali hráči jasné pokyny, celý tým se více stmelil, začal se více podporovat a vítězství bylo naše.

Loko vs. BK Jihlava 50:69, statistiky
Tento zápas byl doslova super. Domácí Jihlava byla jeden z nejbasketbalovějších soupeřů jaké jsme za letošní sezonu poznali. Od samotného úvodu oba týmy praktikovali celoplošnou obranu. My jsme malinko více spolupracovali mezi jednotlivými posty, zatímco domácí vsázeli na agresivní obranu a v útoku na osvědčené borce a hru jeden na jednoho. V poločase bylo skóre vyrovnané, ale ve druhé polovině zápasu jsme neproměnili několik jasných příležitostí, domácím spadli 3 šťastné koše a my se položili psychicky. Prohra nás sice mohla mrzet, ale zápas to byl jak řemen a přesně takovéto zápasy nás posouvají dál.

Loko vs. Sparta Praha 27:77, statistiky
Zápas se Spartou se podle skóre může zdát příšerný a asi i z naší strany byl. Nic méně i takové zápasy jsou pro posun někam dál důležité. My byli nervózní a nedokázali jsme čelit maximální agresivitě Pražanů. Haproval nám doskok, přihrávka a opět psychika.

 

 

Loko vs. Slaný 66:65 PP, statistiky
Tento zápas byl basketbalový, emotivní a strašně důležitý pro již několikrát zmiňovanou psychiku celého týmu. První poločas jsme byli lepší a zaslouženě vedli. Povedlo se nám eliminovat dlouhé (opravdu vysoké) hráče soupeře a poměrně slušně se nám dařilo spolupracovat v útoku. Jenže, tím jak se snažíme bránit aktivně tak až příliš chceme vzít balon a pramení z toho fauly. Soupeř házel 31 šestek. Dalším mínusem ve druhém poločase bylo strašně velké množství ztracených přihrávek. Právě s tím máme ve vypjatých zápasech problém. Bojíme se, nevěříme si a odpovědnost necháváme na druhých potažmo na Ondrovi Novotném. Jenže každý hráč si musí uvědomit, že hraje kolektivní sport a i on sám je součástí nejen týmu, ale i hry zvané basketbal. Tudíž musí každý chtít ten basketbal hrát a ne jen přebíhat sem a tam. Nakonec jsme zápas ubojovali a vítězství o jeden bod bereme všemi deseti.

Loko vs JBC Brno 51:59, statistiky
Zápas s Brnem byl o 5. - 6. Místo a my rozhodně chtěli být pátí. Měli jsme velmi dobrý vstup do zápasu. Prakticky po celý zápas jsme slušně kombinovali a hráli doslova jako tým. Nakonec nám, ale došli síly. Únava se projevila v několika hloupých ztrátách a hloupě zakončených útocích a náskok se nám již nepovedlo dohnat.

Shrnutí:
Na turnaji jsme tak obsadili šesté místo, což bereme jednoznačně jako úspěch. Když si vezmu, že za námi zůstali, tak kvalitní celky jako je Jihlava a Slaný. Největší problém máme s dynamikou a především s psychikou. Jakmile dojde zápas do vypjatého bodu tak valná většina hráčů sklopí hlavy a nechce balon a to je špatně. Dalším problém je proměňování trestných hodů a v poslední řadě srovnání hlavy kdy si na poradě nebo při timeoutu nebo před zápasem řekneme, jak budeme hrát a strašně dlouho nám trvá, než podle toho hrajeme. Nic méně není třeba být jen negativní. Odehráli jsme krásné zápasy. I když zaslouží dík celý tým tak bych vyzdvihl výkony Ondry Novotného a překvapení turnaje Jardy Jiráka. Nyní nás čeká liga U14. Za nás trenéry mohu jednoznačně slíbit, že se budeme snažit tým maximálně připravit a být lepší a lepší. Tak nám držte palce.