O uplynulém víkendu absolvovali hráči kategorie U13 mezinárodní turnaj v Pacé. Cestou na turnaj jsme se zastavili ještě v Paříži, a tak se mohli kluci podívat i na známé památky a vyšlapat si schody na Eiffelovku.

Turnaje se zúčastnilo celkem 28 týmů v kategorii kluků do 13 let. Kromě nás a domácích týmů z Francie se na turnaji objevily týmy z Alžírska, Německa, Belgie, Číny, Španělska, Itálie, Litvy, Maroka, Velké Británie, Ruska a Švýcarska. Ve skupině nás čekaly utkání postupně proti La Réunion (Francie), Liffré (Francie), Forti Monza (Itálie), Mayenne (Francie), Vilnius SKM1 (Litva) a Jinan (Čína).

BK Lokomotiva Plzeň - La Réunion, Francie 10:42

Hned v úvodním utkání jsme nastoupili proti velmi silnému týmu, který prohrál až ve finále. Již před utkáním byli kluci zaskočeni výškou některých hráčů soupeře, což se pravděpodobně podepsalo na jejich pozdějším nervózním výstupu na hřišti. V průběhu utkání jsme měli problémy si přesně přihrát, z čehož pramenily ztráty, které soupeř trestal zakončením z rychlého protiútoku. Než jsme se rozkoukali, prohrávali jsme dvouciferným rozdílem a už se nám nepodařilo vrátit se do zápasu.

BK Lokomotiva Plzeň - Liffré, Francie 37:10

Následoval další domácí soupeř, tentokrát jsme to ale byli my, kdo udával tempo hry. Kluci dostali chuť hrát a celoplošná obrana začala přinášet ovoce. Kluci vybojovali několik míčů a dostali se do vedení. Po celé utkání jsme se snažili držet vysokou koncentraci, a tak jsme nakonec zvítězili vysokým rozdílem a odčinili tak ranní porážku.

BK Lokomotiva Plzeň - Forti Monza, Itálie 30:20

Zápas proti Italům probíhal jako předešlý duel, s tím rozdílem, že jsme si mysleli, že je rozhodnuto již v poločase, kdy jsme vedli dvouciferným rozdílem. Soupeř to ovšem nezabalil a výhru nám nedaroval zadarmo. První hrací den jsme tak zakončili 2 výhrami a 1 prohrou.

BK Lokomotiva Plzeň - Mayenne, Francie 28:20

I přesto, že jsme rozběhání před ranním utkáním nepodcenili a věnovali mu dostatečnou pozornost, aby se kluci zahřáli a připravili do zápasu, začátek duelu byl opět nervózní, ztratili jsme několik míčů z driblinku nebo přihrávek a občas jsme nebyli ani schopni proměnit lehký dvojtakt. Kluci se naštěstí brzy vzpamatovali a rychlou hrou získali převahu nad soupeřem. Nakonec jsme se tak mohli radovat z povinné výhry.

BK Lokomotiva Plzeň - Vilnius SKM1, Litva 19:31

Boj s Litvou se nesl ve znamení boje o všechno. Věděli jsme, že abychom postoupili ze skupiny, museli jsme porazit tohoto soupeře, který stejně tak jako my prohrál proti La Réunion. Kosky byly vrženy a boj o postup začal. Na některých hráčích se možná projevila únava, ale soupeř měl odehráno stejně jako my, a tak jsme se na to nemohli vymlouvat. Bohužel jsme opět měli problémy s přihrávkami, soupeř často zakončoval z rychlého protiútoku a naopak my jsme museli často hrát do postavené obrany, na kterou jsme nenašli dostatečně silný recept, jak ji překonat. V závěru jsme se ještě snažili o zvrat v utkání, ale to se nám nepodařilo. Postup ze skupiny tedy připadl na stranu Litvy.

BK Lokomotiva Plzeň -Jinan, China 14:8

Poslední utkání, ve kterém bylo rozhodnuto, že nepostoupíme ze skupiny, bylo proti pravděpodobně nejslabšímu týmu ze skupiny. Hráči z Jinanu byli vysocí, silní ale ne až tak moc obratní a rychlý. Bohužel jsme k zápasu přistoupili nedisciplinovaně a v poločase jsme dokonce prohráli 2:6. Naštěstí jsme v druhé polovině přidali především v obranné činnosti, získali opět několik míčů a stav utkání obrátili v náš prospěch. S turnajem jsme se tedy loučili výhrou.

Celková bilance 4 výher a 2 proher nás v konečném pořadí zařadila na 10. místo, což není tak špatné, na druhou stranu, nepodali jsme úplně nejlepší výkony a osobně si myslím, že kluci mají na víc, než co v některých momentech turnaje předváděli. Z turnaje si doufejme odvezli cenné zkušenosti a především snad chuť začít pracovat na svých nedostatcích, kterých bylo na turnaji k vidění hodně.

Komentář Tadeáš Pleva -

„Turnaj ve Francii nám ukázal, že se máme stále kam posouvat, protože jsme viděli vynikající výkony. Určitě mě mrzí zápas s Litvou, kdy jsme bojovali o postup ze skupiny. Předvedli jsme ale výkon, který nemohl stačit. Při velkém množství ztrát a vyfaulovaní tří hráčů nemohl tento zápas dopadnout pro náš celek vítězně. Cely turnaj hodnotím kladně. Já i hráči si odnášíme plno zajímavých zážitků, ale hlavně jsme měli možnost hrát s kvalitními soupeři. Doufám, že je tato zkušenost bude motivovat k většímu nasazení."