V sobotním utkání se střetli reprezentační trenérští kolegové S. Marian a P. Bálint, na hřišti pak spoluhráči ze základní pětky na mistrovství Evropy! Nedělní utkání se rozhodovalo až v prodloužení..

Sobotní zápas s Prostějovem byl pro nás atraktivní z několika faktorů, do Plzně přijel můj kolega z reprezentace Peter Bálint a i hráči z reprezentace jako M. Nábělek a F. Váňa, spoluhráči našeho Michala Kozáka ze základní pětky na Mistrovství Evropy.

My jsme do zápasu vstoupili lépe, byli jsme prakticky celý poločas v mírném vedení. Ke konci poločasu soupeř ale zagresivnil svojí hru, čímž nás dostal pod tlak, my jsme způsobili několik ztrát a v poločase jsme mírně prohrávali.

Do druhé půle jsme opět vstoupili aktivněji, rychle jsme vyrovnali stav utkání, dostali se do vedení a to jsme si udržovali až do koncovky. V tu chvíli byl soupeř pod velkým psychickým tlakem. Nám se podařilo odskočit na rozdíl 10 bodů, poté se ale prosadil hostující Nábělek dvakrát za tři body a hrála se vyrovnaná koncovka. V závěru jsme se mohli spolehnout především na naše podkošové hráče, M. Kozák proměnil důležitý koš s faulem a soupeři po té nezbylo mnoho času ani energie, aby vedení dostal na svou stranu.

Nedělní utkání s Brnem jsme tušili, že soupeř není v optimálním herním rozpoložení. Výsledky Brna nejsou asi takové, jaké by si před sezónou představovali.

V prvním poločase jsme byli opět lepším týmem, bohužel po velmi dobrých 6 úvodních minutách, kdy jsme se dostali do vedení 16:6, se naše hra zadrhla, začali jsme vytvářet nepřesnosti, soupeř toho využil a snížil rozdíl ve skóre.

Ve třetí čtvrtině hrálo Brno velmi dobře, my jsme sice chvílemi vedli až o 13 bodů, ale hosté nás svojí aktivní obranou dostali pod tlak a zejména díky vysoké úspěšnosti střelby strhli vedení na svou stranu. Od té chvíle se přelévalo skóre z jedné strany na druhou a šlo se do vyrovnané koncovky. Zhruba dvě minuty před koncem Brno odskočilo na 6 bodů a začalo to s námi vypadat velmi špatně, v tu chvíli se projevil jako pravý kapitán M. Kozák, který proměnil těžkou trojku a i dva poslední koše základní hrací doby. Šli jsme do prodloužení, v němž byla na našem týmu vidět psychická pohoda, naopak Brno se začalo trápit. Dostali jsme se do mírného vedení a vítězství jsme si už nenechali vzít.

Kaňkou na utkáních, které podle mě byly ozdobou extraligové soutěže, je neúčast diváků. Je škoda, že si plzeňská basketbalová veřejnost nenajde čas na takové zápasy, kdy se jedná o jedinou extraligu v západních Čechách.

BK Lokomotiva Plzeň - Orli Prostějov 83:75 (22:20, 38:42, 61:56)

BK Lokomotiva Plzeň - JBC Brno 92:88 (20:23, 41:35, 59:57, 81:81)